В неделя ще бъде избран и интронизиран новият български патриарх.

...
В неделя ще бъде избран и интронизиран новият български патриарх.
Коментари Харесай

Кандидатите за нов патриарх: Кой е митрополит Даниил?

В неделя ще бъде определен и интронизиран новият български патриарх. Кандидатите са трима - врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил.

Кой е видинският митрополит Даниил?

Той попадна втори в " тройката " на 32-рия тур от гласуването на митрополитите при избора на претендентите за патриаршеския трон. Известен е като труженик за същинско монашество, преклонен и корав във вярата. Много хора откровено го обичат и следват.

Видинският митрополит Даниил, със светското име Атанас Николов, е роден през 1972 година в Смолян. Завършва главно и приблизително обучение в родния си град. През 1996 година стартира да учи британска лингвистика в Софийския университет, само че на идната година се трансферира в Богословския факултет на университета. През 1997 година става послушник в Хаджидимовския манастир под духовното управление на тогавашния неврокопски митрополит Натанаил. През август 1999 година е подстриган от него в монашество и ръкоположен за йеродякон.



През 2002 година приключва Богословския факултет на Софийския университет. През 2004 година е изпратен на смирение в Роженския манастир, през 2006 година е въведен в архимандритско достолепие. През 2008 година по решение на Св. синод е ръкоположен за свещеник с купата Драговитийски и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до юни 2010 година, когато по молба на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. На 4 февруари 2018 година е определен от Св. синод за видински митрополит. В епархията си развива сполучлива обществена активност.

" Просто е огромно благосоловение това, че се явиха хора, които те ни откриха, които имат предпочитание да оказват помощ точно на хора, които са в компликация и по тази причина за мен това е толкоз показателно, че това не е наше дело - Господ единствено е заповядал " Бъдете милосърдни, тъй като и вашият отец е доброжелателен " и ето той е доброжелателен и той демонстрация благосклонност, към нас е порявил благосклонност, демонстрира и благосклонност към хората, които са в потребност и е изпратил тези донори ", споделя видинският митрополит Даниил.

" Навсякъде в епархията има ред и дисциплинираност, всички манастири са цялостни с живот, той възвърне неделното учиилще, а от септември потегля и първото частно православно учебно заведение във Видин. "

" Много добре се грижи за хората и за епархията, има много мероприятия, които се правят тук откогато е той. "



Снимки: Българска телеграфна агенция

След като Светият синод одобри противоречивата разпоредба, съгласно която митрополитите можеха да се избират единствено от събратята си митрополити, без присъединяване на миряните и клира, митрополит Даниил, дружно с митрополитите Гавриил и Серафим, първи се опълчиха на противоуставните ѝ членове. Когато през септември 2023 година за шпионаж бяха експулсирани свещениците от Руската черква, митрополит Даниил написа послание, че е наскърбен и че политическите пристрастия ще преминат, а ще остане Христовата истина.

" Господ ни е споделил - елементарни нам задълженията ни както и ние прощаваме на своите длъжници. Значи, в случай че желаеме ние да получим амнистия от Бога и да се радваме на неговото наличие, то това може да стане, в случай че подражаваме на него във великодушието, милосърдието, простителността и да извиним по същия метод на нашите ближни ", споделя видинският митрополит Даниил.

При избора на " Тройката " митрополит Даниил беше определен втори, след врачанския митрополит Григорий, на 32-ри тур с 9 от гласовете на митрополитите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР