Все повече и повече белгийци чукат на вратите на заложните

...
Все повече и повече белгийци чукат на вратите на заложните
Коментари Харесай

Бедността чука на вратата. Белгийците станаха клиенти на заложни къщи


Все повече и повече белгийци чукат на вратите на заложните къщи, съобщи Българска телеграфна агенция. Тази година броят на белгийците, които залагат движимости, се е нараснал с 16%, като са отпуснати общо 25 милиона евро.

В Белгия законоустановен монопол върху предлагането на заеми против поръчителство има компанията  „ Маунт ъв Мърси “ (Mount of Mercy, на фламандски - Berg van Barmhartigheid, в превод – „ Планината на милостта “). Като поръчителство в подмяна на заем се одобряват бижута, електроника или творби на изкуството. При връщане на заетата сума плюс лихвата в контрактувания период, клентът получава назад заложената движимост.

Пандемията, а в този момент и инфлацията бяха последната капка за доста хора. „ Маунт ъв Мърси “ има с 28 на 100 повече нови клиенти в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това се дължи на високите цени на силата и възходящите разноски за живот. „ Нашите клиенти употребяват парите, с цел да платят сметките си за сила или тъй като имат потребност от образователни материали за децата си “, споделя Кати Весен от „ Маунт ъв Мърси “.

Вещите, които се залагат, също са по-скъпи: от към 600-700 евро до 1000 евро. „ Това може да значи, че нашата клиентела се трансформира: също по този начин по-заможните хора към този момент се възползват от нашите услуги “, споделя шефът Ян Деклерк.

Наскоро беше открита първата комерсиална заложна къща в Белгия. Заложната къща „ Риъл Диъл “ (Real Deal, в превод – „ Истинска договорка “) от Вевелгем означи растеж от 800 % предходната година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година „ Съществуваме едвам от 2020 година, тъй че, несъмнено, това е част от обяснението, само че не чакахме подобен триумф “, споделя мениджърът Сами Деклерк. „ При нас към този момент не идват единствено най-ниските пластове от популацията. Виждаме и самонаети хора, нуждаещи се от пари, да залагат машините си, развеждащи се родители с парични проблеми или хора, които се борят с високите цени на силата “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР