Варненският апелативен съд организира Ден на отворените врати за учениците,

...
Варненският апелативен съд организира Ден на отворените врати за учениците,
Коментари Харесай

За справедливостта като единствена цел на правораздаването разговаря съдия с ученици във Варна

Варненският апелативен съд провежда Ден на отворените порти за учениците, участващи в Школата по гражданско обучение „ Младежки парламент – Европейски мост “ към ОДК.

Темата на срещата с ръководителя на Гражданското поделение в съда Милен Славов бе „ Справедливостта – единствена цел на правораздаването “.

Гимназистите имат изявени ползи в областта на европейските институции и правните науки. Именно тези знания обогати ерудираният им преподавател.

В началото арбитър Славов изясни символиката на тогата като признак на българските магистрати. Тя внася тържественост и етикеция, само че подсигурява безпристрастността като отстрани характерността на личността, която тази тога покрива. Защото справедливостта има единствено едно лице.

„ Ние представляваме нещо нереално – страната. Покривайки самоличността си, изпълняваме функционалностите на древноримската богиня Темида, която се е водела само от правилата на обективността и справедливостта “, разкри гражданският арбитър.

Той описа за въздействието на монархизма върху различен знак на магистратите в Западна Европа – перуките. Ограничаването на безспорната власт на монарха и неговите права да основава и упражнява разпоредбите, и да съди, когато те се нарушават, води до разделянето на управляващите. Това е правилото, който заляга в конституциите на развитите страни. Учениците и техният преподавател разсъждаваха и върху правилата в Търновската Конституция – единствено преди дни отбелязахме 145 години от нейното приемане. Вече 145 години на българските съдилища е вменена правораздавателната функционалност. Всеки арбитър би трябвало да е обективен, само че и професионално квалифициран, с цел да дефинира съответната глоба за неспазилия разпоредбите. Опирайки се на нормите на закона, справедливостта не може да бъде изменчива и да зависи от съответни условия, сплотиха се участниците в полемиката.

Милен Славов напомни думите на Франсис Бейкън „ Човек може толкоз, колкото знае “. Затова в случай че най-важно е да бъдем положителни хора, на второ място е да бъдем образовани. Образованието дава спомагателна стойност на всеки от нас, сподели съдията. И насърчи младежите за спомагателните познания, придобивани в школата, която посещават. Той отговори на въпроса за метода, по който съдиите стигат до така наречен вътрешно разбиране, посредством което стигат до вярното решение по делата.

„ Първо добросъвестно, точно до най-малките елементи и нюанси изследваме обстоятелствата. След това би трябвало да спазим разпоредбите за доказване – те подсигуряват, че правата на всеки участник в процеса ще бъдат спазвани. После навлизаме в процеса на логическото умозаключение – това са разпоредбите, залегнали в законите. Подвеждаме обстоятелствата под правната норма и по този начин стигаме до законосъобразното и вярно решение. Вътрешното разбиране може да се основава само на обстоятелствата и на правното разследване, то не може да е подвластно на външни фактори “, безапелационен бе Славов.

Ръководителят на Гражданското поделение приведе още един откъс – този път от Жан-Жак Русо: „ Бъди обективен и ще бъдеш благополучен “. Така арбитър Милен Славов направи самопризнание пред младата си публика: „ Не бих заменил съдийската специалност с нищо друго, тъй като тя ми дава изключителната независимост да пребивавам щастливо и почтено всеки ден “.

Апелативен съд – Варна има резистентен ангажимент към учениците от Школата по гражданско обучение „ Младежки парламент – Европейски мост “. Преди седмици те бяха домакини на самодейността „ Децата и опиатите: истина и митове “. А след срещата със арбитър Славов получиха първи инструкции и материали, с които ще се приготвят за симулиран правосъден развой.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР