Парламентът на Грузия прие на трето и последно четене законопроекта

...
Парламентът на Грузия прие на трето и последно четене законопроекта
Коментари Харесай

Грузия прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентът на Грузия одобри на трето и последно четене законопроекта за задграничните сътрудници.

Сега планът отива при президента Саломе Зурабишвили, която сподели, че ще наложи несъгласие, само че решението й може да бъде анулирано от ново гласоподаване в Народното събрание, следен от ръководещата партия и нейните съдружници.

Грузинската телевизия излъчи сбивания сред депутати от ръководещата партия и опозицията, които се блъскаха и жестикулираха яростно по време на дебата по законопроекта, който критиците на държавното управление и западните страни подлагаха на критика като властнически и въодушевен от Русия.

Противниците на законопроекта, обсъждан като тест за това дали южнокавказката страна остава по пътя към интеграция с Европа или се обръща назад към Русия, приканиха за нови митинги.

Законопроектът беше признат с 84 членове на Народното събрание от 150, дали своят вот „ за “.

Това ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на задгранично въздействие, налагайки тежки условия за откриване на информация и наказателни санкции за нарушавания.

Противниците нарекоха законопроекта " съветския закон ", сравнявайки го с съветското законодателство, употребявано за ориентиране към критиците на Кремъл на президента Владимир Путин.

Правителството на Грузия твърди, че законопроектът е нужен за поощряване на прозрачността, битка с " псевдолибералните полезности ", пропагандирани от чужденци, и опазване на суверенитета на страната.

Около 1000 стачкуваха на фона на огромно полицейско наличие по време на дебата, а наоколо работеха водни оръдия. Когато чуха, че законопроектът е признат, те извикаха " Роби! " и " Руснаци! ".

Демонстрациите се организират от седмици и нормално доближават своя връх вечерта, когато тълпи, наброяващи десетки хиляди, провеждат едни от най-големите митинги, следени в Грузия, откогато тя си възвърна независимостта от Москва през 1991 година

Европейският съюз, който даде на Грузия статут на претендент през декември, неведнъж е заявявал, че законопроектът ще бъде спънка за по-нататъшната интеграция на Тбилиси с блока.

Управляващата партия " Грузинска фантазия " споделя, че желае да се причисли както към Европейски Съюз, по този начин и към НАТО, макар че възприе антизападна изразителност през последните месеци.

Проучванията демонстрират, че публичното мнение в Грузия мощно поддържа интеграцията в Европейски Съюз, до момента в който доста грузинци са враждебни към Русия поради поддръжката на Москва за отцепническите райони Южна Осетия и Абхазия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР