Ще бъде наложен таван на изпитите на кандидат-водачите. Когато се

...
Ще бъде наложен таван на изпитите на кандидат-водачите. Когато се
Коментари Харесай

Спират безкрайното явяване на изпити от кандидат-шофьорите - до 4 пъти за 6 месеца

Ще бъде натрапен таван на изпитите на кандидат-водачите. Когато се явяваш безспир, явно има проблем при подготовката, а не в изпитите. Това сподели служебният министър на превоза и известията Георги Гвоздейков по време на присъединяване си в полемика, отдадена на сигурността на придвижването по пътищата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Подготвяната смяна за таван на изпитите планува претендентите да изкарат шофьорска брошура да се явяват най-много четири пъти за шест месеца. Ако и четвъртият път е несполучлив, се връщаш при започване на образованието, уточни министърът.

Стараем се да облекчим административната тежест, главно към образователните центрове и да преминем към цифровизация. Отпадат хартиените образователни картони и дневници. Ще бъде построена електронна система, която ще съхранява цялата документи, сподели още Георги Гвоздейков.

Министърът на превоза уточни, че ще бъдат затегнати и ограниченията при инспекцията на техническата редовност на колите. Гвоздейков изясни, че данните от всеки измервателен апарат ще бъдат излъчени в действително време в автомобилната администрация, с цел да може механически неизправни коли да не могат да минават обзор.

Министър Гвоздейков акцентира, че за пътната сигурност значим е и човешкият фактор.

Крайно време е да си признаем, че би трябвало да спрем да приказваме по тематиката по какъв начин да реализираме високи резултати в пътната сигурност, а да действаме. Да спрем да упрекваме институциите, че не си правят работата и няма ефикасни закони, тъй като не е по този начин. Нашето общество не желае да си признае, че главният ангажимент за повишението на пътната сигурност е на хората, на участниците в придвижването, уточни той.

Трябва да стартираме решаването на казуса още на равнище образование на нашите деца - в дома, в учебно заведение, в университета. Автомобилите са част от нашето всекидневие. За да реализираме " Визия нула ", която търсим в пътната сигурност, би трябвало да си признаем грешките, сподели още Георги Гвоздейков.

В полемиката вземат участие представители на институциите, ангажирани с тематиката на пътната сигурност, автомобилни инструктори, подготвящи кандидат-шофьорите, както и родители и близки на починали при катастрофи на пътя.

Красимир Георгиев, авто инструктор, прикани представителите на институциите за съответни дейности и ограничения за стягане на контрола при подготовката на водачите, както и за ограничения против нарушителите на пътя. Той уточни за образец Франция, където, по думите му, автошколите са общо към 150, а в България са към 1000.

Близки на починали при пътни произшествия също приканиха институциите за съответни дейности, а не за назидателно говорене. Според доста от участниците в полемиката главните проблеми в пътната сигурност са високата скорост, използването на алкохол и опиати от някои водачи, както и незадоволителният надзор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР