Все повече доказателства сочат за рискове за здравето от употребата

...
Все повече доказателства сочат за рискове за здравето от употребата
Коментари Харесай

Сложиха точка: Учените са категорични, че електронни цигари ви убиват

Все повече доказателства сочат за опасности за здравето от използването на електронни цигари (или „ вайпинг “).

Тъй като електронните цигари се оферират на пазара като по-малко нездравословна опция на обичайните цигари, е мъчно да се каже дали връзката сред вайпинг и заболявания се дължи само на прекосяването на пушачите към вайпинг,

Изследване на учени от Университетското учебно заведение за публично здраве в Бостън (BUSPH) и Училището по медицина (BUSM) е едно от първите, които преглеждат вайпинга измежду огромна, здрава извадка от популацията с течение на времето, без значение от друга приложимост на тютюн.

Проучването откри, че участниците, които са употребявали електронни цигари в предишното, са с 21% по-голяма възможност да развият респираторно заболяване, а тези, които сега употребяват електронни цигари, са с 43% по-голяма възможност да развият респираторно заболяване.

„ Това дава някои от най-ранните надлъжни доказателства за вреди, свързани с продуктите за електронни цигари “, споделя създателят доктор Андрю Стоукс, помощник по световно здраве в BUSPH.

„ През последните години използването на електронни цигари измежду младежи и младежи се усили фрапантно, което заплашва да срине десетилетни високо конкурентни облаги “, споделя Стоукс. “Тези нови открития също по този начин демонстрират, че респираторните болести могат да се усилват с възрастта при юноши и младежи, в това число астма, ХОББ и други респираторни болести.”

Повечето предходни изследвания на резултатите от вайпинга върху здравето на дихателните пътища са употребявали скотски или клетъчни модели или единствено краткосрочни клинични изследвания на остри положения при хора.

За това изследване откривателите са употребявали данни на 21 618 здрави възрастни участници от първите четири талази (2013-2018) на Националната представителна оценка на популацията за тютюна и здравето (PATH), най-изчерпателното национално изследване за тютюна и електронните цигари.

При уоптребяващите сега електронни цигари се следи 33% нарастване на риска от продължителен бронхит, 69% нарастване на риска от емфизем, 57% нарастване на риска от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и 31% нарастване на риск от астма.

„ Проучването способства за възходящ брой индикации, които демонстрират дълготрайни опасности за здравето от използването на електронни цигари за дихателните пътища “, споделя ръководителят на проучването Убин Сие, от отдела за световно здраве на BUSPH.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР