Гражданската инициатива Даная за живот внесе в Министерския съвет исканията

...
Гражданската инициатива Даная за живот внесе в Министерския съвет исканията
Коментари Харесай

Фондация Даная търси морала чрез спешни промени в детското здравеопазване

Гражданската самодейност " Даная за живот " внесе в Министерския съвет настояванията за 6 съответни незабавни промени в детското опазване на здравето. Зад тях застанаха с подписите си 11 705 български жители. Подписите ще бъдат импортирани, с изключение на в Министерски съвет, също в Народното събрание и в Министерство на здравеопазването.

На този ден се навършва една година от гибелта на 15-годишната Даная , която умря в МБАЛСМ " Н.И.Пирогов ". От една година майка ѝ Ани Стоянова търси без резултат отговор дали гибелта на детето ѝ е била предотвратима. Гражданската самодейност е в памет на Даная и на всички деца, жертви на авариралото българско детско опазване на здравето.

Ани Стоянова с болежка съобщи пред медиите преди да бъдат импортирани подписите, че на днешния ден не чува, не вижда и не се усеща добре. " Днес става една година от гибелта на Даная и това беше един спасяем живот, и е доста тъпо, тъй като неналичията в опазването на здравето, големите неналичия в опазването на здравето убиват и убиха доста деца през последната една година ", сподели Стоянова.

Според нея в българското опазване на здравето радикално липсва моралът. " Моралът самичък по себе си също може да избавя, а него го няма и ние би трябвало да се погрижим да го върнем, тъй като от него потегля всичко друго ", уточни тя. Стоянова се опълчи и на медийните изявления по тази причина, че младежите не раждат деца и има демографска рецесия, като акцентира, че младите раждат деца, само че по-късно страната ги убива.

Кремена Кунева от Фондация " Даная " е сигурна, че може да се реализира сериозна промяна в опазването на здравето с шестте незабавни претенции, за които упорства гражданската самодейност. Тя уточни, че непрестанно се трансферира отговорност от една институция на друга, което трябвало да бъде променено. Кунева има вяра и няма да се откаже, до момента в който гражданската самодейност не види резултат по тематиката.

Според нея Българския лекарски съюз десетки години бяга от задължението си да сътвори стандарти и правила за добра здравна работа и процедура. " Това нещо в действителност убива животи и няколко години не започват процедура по промяна в опазването на здравето. Надяваме се, че посредством изпълнителната власт и НЗОК да бъдат въведени рестриктивни механизми към болничните заведения и тези, които употребяват публичния запас, с цел да могат да бъдат принудени да си свършат работата, а не да приказват единствено за пари и за разпределение на пари ", разяснява Кремена Кунева.

6-те незабавни и осъществими промени, които гражданската самодейност изисква, са:
До създаване на Национална детска болница, а и освен, да бъде основана цифрова осведомителна система , поддържана от Министерство на здравеопазването, която да действа в действително време и да насочва родители на деца, които се нуждаят от избрани експерти, само че нямат информация кое лечебно заведение разполага с най-подходящите в съответния случай - съгласно съответното положение на детето, както и съобразено с местоположението му. Откриване на гореща телефонна линия/онлайн платформа с лимитирано време за отговор и обединен народен номер за подаване на сигнали за проблеми и в поддръжка на родители на деца-пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/или при отвод на лечебното заведение то да обезпечи мултидисциплинарен екип, когато това е належащо. Да се подсигурява анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за следваща незабавна инспекция. Въвеждане на Правила за добра здравна процедура за всички специалности в период не по-късно от 31.12.2024 година и в случай че за същото БЛС откаже да извърши задължението си по закон, да бъде гласувана нормативна смяна, която да подсигурява осъществяването на това им обвързване. В период до 31.12.2024 година да бъде осъществена инспекция на всички медицински протоколи за работа в незабавната и неотложната помощ от самостоятелен експертен орган, външен за съответната болница. Публично обявяване на резултатите от инспекцията. Да се създаде и интегрира за всички болнични заведения Система за първокласен надзор на междуболничната и вътреболничната връзка, която да подсигурява бързо и дейно взаимоотношение, изключващо персонална преценка, за привикване и известяван за нужда от даден експерт, а същото да е написано в ясни правила за задействане и отговор. Да бъде въведено наложително продължаващо здравно образование за всички медицински специалности. Същото да бъде обезпечено базисно от всяка една болница, като времето за образования да не бъде за сметка на общия годишен отпуск на лекарите - експерти. Да бъде преструктурирана Изпълнителната организация " Медицински контрол " от институция към министъра на опазването на здравето в самостоятелен профилиран държавен орган или в изпълнителна организация към Министерския съвет. Целта е да бъде обезпечена самостоятелност на инспекциите, които този орган прави в лечебните заведения; да му бъдат предоставени пълномощия и отговорности да снема пояснения, да изисква и да ревизира документи на лечебните заведения, чиновниците в тях, както и на засегнатите пациенти, в случай че има такива. Да бъде основана стратегия, с която до края на 2025 година да бъде нараснал експертният потенциал на чиновниците, които правят инспекциите, и да им бъде обезпечено почтено и съответно заплащане, ограничаващо риска от корупция.  Фондация
Фондация " Даная " съди страната поради минирането на Националната детска болница

Кабинетът обслужва ползи, които са разнообразни от обществените
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР