Все повече авиокомпании се присъединяват към призива на европейските лидери

...
Все повече авиокомпании се присъединяват към призива на европейските лидери
Коментари Харесай

Все повече авиокомпании ще заобикалят Беларус

Все повече самолетни компании се причисляват към апела на европейските водачи да спрат полети над територията на Беларус, съобщи Българска национална телевизия.

Едни от най-големите авиопревозвачи безусловно опразниха от свои самолети въздушното пространство над Беларус.

Данните от Flightradar, интернационалната система за следене на полетите демонстрират, че над Беларус към момента летят самолети на съветските самолетни компании и товарни полети. Иначе Беларус се намира на главен въздушен кулоар сред Европа и Азия.

Авиокомпаниите ще би трябвало да заобикалят страната, като ще е нужно усилят времето за пътешестване и оперативните разноски.

От страна на Белавия, беларуския авиопревозвач, към този момент оповестиха, че стартират да връщат парите за закупени билети до Лондон и Париж до края на октомври заради неспособност да ги извършват.

Властите в Минск желаеха даже интернационалните специалисти да проверяват задържането на самолета.

Случващото се на земята и във въздуха на Беларус продължава да провокира реакции от света. Показателни бяха думите на ръководителя на Европейския съвет и на генералния секретар на НАТО.

" Обсъждахме интернационалните въпроси и несъмнено - първата и най-важна тематика беше безусловно неприемливото, шокиращо и скандално наложително приземяване на аероплан в Беларус. Това е опасност за межународната сигурност и е повода 27-те държавни и правнителствени ръководители да се съгласят не просто да осъдим случилото се, само че и да наложим наказания, измежду които и стопански ", уточни Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

" Принудителното приземяване на пътнически полет от страна на Беларус беше рисково и недопустимо. Това е държавно похищение и то демонстрира по какъв начин режимът в Минск нападна съществени демократични права и лимитира свободата на изложение и самостоятелните медии. Приветствам спомагателните ограничения, признати от Европейски Съюз. Роман Протасевич и неговата другарка София Сапега би трябвало да бъдат освободени неотложно ", разяснява Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР