Все още няма сключен договор за медицинските хеликоптери. Договорът ще

...
Все още няма сключен договор за медицинските хеликоптери. Договорът ще
Коментари Харесай

Влак от Пловдив до Бургас за 90 мин.? Министър проговори

„ Все още няма подписан контракт за медицинските хеликоптери. Договорът ще бъде подписан, когато има обезпечено финансиране. Отказът от два хеликоптера е коментиран в Министерския съвет. Ние нямаме подготвеност да подпишем подобен контракт, тъй като процедурата е напълно в интерес на изпълнителя. Става въпрос за осъществяване на услуга, а не на системата ХЕМС. Услугата е единствено за хеликоптери и екипажи. ХЕМС се състои от хеликоптери, инфраструктурата и здравната част. Към момента има развой на лицензиране на построените площадки. Нужно е време за построяването на площадки и в другите градове, където има приемащи лечебни заведения. Поне още 12 са нужни “.

Това сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков в предаването " Защо, господин министър ".
-->
„ Нямаме сложна опция да проработи цялата система, с цел да бъде ефикасна за цялото общество. ХЕМС е потребна, когато работи на цялата територия – не в София да има, а в Бургас и Варна да няма. Нямаме подготвеност, която да прави комплексната услуга, нямаме екипи. Към момента нямаме лицензиран оператор, който да може да оперира тези хеликоптери “, уточни той.

Според него през декември ще пристигна първият хеликоптер. Останалите пет ще дойдат до 2026 година.

„ Ние сега нямаме опция за работа на системата в цялостен потенциал. Ще имаме незабавна помощ по въздуха, само че системата ще проработи поетапно. Настоящият контракт за хеликоптери няма да бъде подписан, тъй като резултатът му е покрай нула “, безапелационен е той.

Спрените публични поръчки и проверка

„ Нови влакове ще имаме. Новите процедури не попречва времето, когато би трябвало да бъдат доставени влаковете. Процедурите са спрени поради нарушавания и заложени критерии в процедурата, които са съмнителни и натоварват бюджета. Будят подозрения, че няма условие за заложеното от Европейска комисия и няма ангажираност ние да построяваме ремонтни бази към плана “, уточни Гвоздейков.

„ Имаме подготовка за разбор. Въпросът е дали инспекцията да бъде предоставена на АДФИ. Аз не желая да съм следващият, който е разкрил нарушавания и единствено ги е съобщил. Имам подозрения и е добре това да го направи органът, който може наложи възобновяване. Всичко е сложно. Нещата са доста “, сподели той.

От Пловдив до Бургас за 90 минути с трен след година?

„ Няма да успеем да спазим периода, работим интензивно. Надявам се в близко бъдеще и с доставката на новите локомитиви. Може би в границите на година и половина “, изясни министърът на превоза.

Хеликоптерът над плаж „ Градина “

„ Хеликоптерът е направил няколко нарушавания. Разпоредил съм да бъде осъществена инспекция. Първото нарушаване е, че няма право да лети на такава височина. Видно от клипа – тя е 15 метра. Такъв полет се извършва минимално на височките 300 метра. Режимът за полочване на позволение за подобен полет е комплициран, би трябвало да мине процедура, с цел да получи позволение за полета “, разяснява министърът на превоза.

„ С предоставената инспекция евентуално ще има диалог с водача, тъй като би трябвало да има наказания. Никой от способния орган не ме бе уведомил, аз съм техен началник. Ако аз не бях по-настоятелен, нямаше да знам и досега какво се е случило “, сподели Гвоздейков във връзка с основната дирекцията „ Гражданска въздухоплавателна администрация “.

Министърът ще изиска среща с шефа.

„ Ще подхваща дейности, тъй като това касае сигурността на хората, под летящото средство. Става въпрос за нарушение на разпоредбите на сигурност. Дължат ми се много пояснения от ръководителя на способния орган и причинителя на полета. Цената може да е отстраняването на шефа и ще диря ограничения за предотвратяването на сходни случаи “, акцентира министърът.

Шофьорските изпити

„ От на следващия ден ще има интерактивно видео при шофьорския изпит, където изпитваният ще преценя избрана обстановка. Гледа материал, картината е от вътрешната страна. Има три опита за опита. Може да изгледа видеото три пъти. Водачът, гледайки видеото, би трябвало да реши коя обстановка е вярна “.

Правителството

„ Аз го назовавам екип. Като държавно управление нямаме проблем. Като авто играч съм построил високо доверие. На екипажа животът зависи от тях самите. Ако нямаме доверие, няма да реализираме добър резултата и няма смисъл да стартираме. Целите пред нас са съществени. Доверието не се построява бързо, само че ще работим в посока на неговото създаване “, добави още министър Георги Гвоздейков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР