Връзката между Владимир Путин и Евгений Пригожин се заражда в

...
Връзката между Владимир Путин и Евгений Пригожин се заражда в
Коментари Харесай

Путин и Пригожин: Как едно дългогодишно приятелство се разруши катастрофално

Връзката сред Владимир Путин и Евгений Пригожин се заражда в мрачния свят, в който съветските служби за сигурност се смесват с престъпността. Докато частната военна компания " Вагнер " на Пригожин се трансформира в една от най-влиятелните структури в Русия, Путин става все по-зависим от нейните триумфи на бойното поле в Украйна, написа Би Би Си.

Пътищата им се срещат за първи път в Санкт Петербург при започване на 90-те години на предишния век - в политически напрегнатите години след разпадането на Съветския съюз. Точните условия на първата им среща са незнайни, само че Пригожин е преди малко излязъл от пандиза, а Путин неотдавна се е завърнал от задача в Източна Германия като офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и е търсил метод да влезе в политиката.

Осъден за първи път на 17 години, Евгений Пригожин не е непознат на закононарушенията. След условна присъда за кражба в края на 70-те години на предишния век, през 1981 година той получава дълга присъда затвор за обир. Заедно с още двама души той хванал за врата жена на улицата и се опитал да я удуши, след което избягал със зимните ѝ ботуши и обеци.

Когато излиза от пандиза през 1990 година, Русия е напълно друга. Вместо Леонид Брежнев на власт е реформаторският водач Михаил Горбачов, Берлинската стена е паднала, а перестройката е в ход. Пригожин стартира работа като продавач на хотдог в Санкт Петербург, само че в средата на 90-те години отваря първокласен ресторант. Това най-вероятно е мястото, където двамата се срещат за първи път.

Ресторантът притегля локалните незаконни босове, както и авторитетния кмет на града Анатолий Собчак. Владимир Путин, който тогава е на 40 години, също отива там като заместител на Собчак. Единственият ресторант на Пригожин се трансформира във верига, а измежду клиентите му са политици от далечни краища на Санкт Петербург.

В началото на века, когато Владимир Путин става президент, двамата стават близки сътрудници, а прозвището на Пригожин - " Готвачът на Путин ", датира от този интервал. На една фотография се вижда по какъв начин Евгений Пригожин сервира вечеря на Владимир Путин и на Джордж Буш. За човек като новия съветски водач е било наложително да има персонален готвач, който да подсигурява, че храната му е безвредна за консумация.

С Владимир Путин в Кремъл съветските служби за сигурност постепенно стартират да си връщат контрола. Евгений Пригожин поема разнообразни задания в Кремъл, изключително такива, които са отвън обсега на службите за сигурност. Пригожин основава медийна империя, фокусирана върху разпространяването на дезинформация в Русия и в чужбина. Историите, които измисля, постоянно са толкоз фантастични, че никой държавен агитационен уред не би посмял да ги популяризира.

Когато обществените медии стартират да получават въздействие, той основава " фабрика за тролове ", чийто главен резултат е да остави у руснаците чувството, че няма такова нещо като истина и няма смисъл да я търсят. Минава още едно десетилетие, преди да признае, че е мозъкът зад " Агенцията за интернет проучвания ".

След украинската гражданска война на Майдана през 2013-2014 година и анексирането на Крим от Русия се появяват първите известия за частната военна компания " Вагнер ". Тя поддържа проруските сепаратисти в Крим и в източната част на Украйна. Наемническите организации са неразрешени от съветското законодателство, макар че Пригожин и неговите наемници стават все по-важни за подпечатването на властта на президента Путин. Затова чак до пролетта на 2022 година Кремъл твърди, че няма връзка с него.

„ Вагнер “ играе значима роля и в Сирия и точно тогава безмилостният му пълководец Дмитрий Уткин за първи път се появява като непосредствен помощник на Евгений Пригожин. В продължение на години наемническата формация е работила в редица африкански страни - от Либия и Мали до Централноафриканската република.

Официално обаче Пригожин не е имал специфични връзки с президента. Владимир Путин или неговият прессекретар Дмитрий Песков споделят единствено, че са наясно със съществуването на съветски „ частен предприемач “, който се занимава с тези действия. Ясно е обаче, че сходни интервенции не могат да се организират без единодушието на Кремъл. Едва през юни Путин призна, че " Вагнер " е получавала голямо държавно финансиране в продължение на години и че нейните наемници са се сражавали безстрашно в борбите. И въпреки всичко, защото частните военни компании са противозаконни, той съобщи, че като група те не съществуват.

Едва през лятото на 2022 година се появяват известия за боеве на „ Вагнер “ в Украйна. В рамките на няколко седмици Евгений Пригожин обикаля съветските затвори, с цел да вербува пандизчии за военните дейности. Говорителят на Кремъл споделя по негов адрес, че е човек, " чието сърце скърби за това, което се случва ", и човек, който " има огромен принос ".

През ноември Пригожин открива център " Вагнер " в Санкт Петербург, а рецензиите му към съветската войска и Министерството на защитата стават все по-остри. Когато съветските сили са принудени да се отдръпват в Украйна, рецензиите му доближават връхната си точка. Той се оплаква, че командването на армията отхвърля да признае приноса на наемниците за военните старания.

По-късно намерено упреква министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че " гладуват " за муниции на " Вагнер ", до момента в който групировката губи хиляди хора в боевете за Бахмут в Източна Украйна. В един миг Пригожин даже насочва рецензиите си към президента: " Как можем да спечелим война, когато дедушка е глупак? "

Той не назова името на Путин, само че руснаците не се съмняват, че го замесва непосредствено. Кремъл от своя страна заобикаля да разяснява ескалиращата омраза, само че това е скандал, който ще раздруса съветското управление до основи и в последна сметка ще смъкна Пригожин.

Той отхвърля настояването на Министерството на защитата да сложи всички наемнически групи под собствен надзор. Когато обстановката доближава точката на шупване, той се осмели да сложи под въпрос самите цели на войната. На 23 юни Пригожин разгласи " марш на правдивост " по пътя към Москва. Източници на Би Би Си настояват, че протестът му е знак за отчаянието на Пригожин и опит да притегли вниманието на Путин към спора си с съветските военни.

" Той се притесняваше да не загуби автономията си ", изяснява един от източниците, който познава Пригожин.

Наемниците на „ Вагнер “ смъкват два военни хеликоптера и аероплан и убиват съветски бойци. Без да го назове персонално, Владимир Путин назовава Евгений Пригожин изменник, който " забива нож в гърба на страната ". Неуспешният протест е окончателният раздор сред тях.

Дни откакто протестът приключи с крах, Владимир Путин се срещна с някогашния си съдружник в Кремъл в продължение на три часа дружно с повече от 30 командири на " Вагнер ". Руският президент към този момент няма потребност от него, само че към момента има въпросителни по отношение на ориста на хората му.

Евгений Пригожин очевидно вярваше, че бъдещето му е в Африка и последното му онлайн видео сякаш е снимано в африканско поле, където споделя: " Ето ни тук, всяваме божия боязън в ИДИЛ, „ Ал Кайда “ и други бандити ".

Но наподобява, че историята му завършва скоро по-късно, сходно на други образци в съветската история. Човек, на който е предоставена задачата да извършва най-жестоките политики на Кремъл, самичък е грубо осъден и в последна сметка погубен.

Или по оценката на самия Владимир Путин: " Той беше човек с сложна орис и позволи съществени неточности в живота си. "

Източник БТВ Новините

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР