Военните в Зимбабве контролират положението, но отхвърлят твърденията за преврат.

...
Военните в Зимбабве контролират положението, но отхвърлят твърденията за преврат.
Коментари Харесай

​Ситуацията в Зимбабве остава неясна

Военните в Зимбабве управляват ситуацията, само че отхвърлят изказванията за прелом. Президентът Робърт Мугабе е под домакински арест, съгласно някои източници той ще се отдръпна от поста до края на седмицата. В страната дойде неговият главен конкурент Морган Цвангираи.

 © Българска телеграфна агенция
Военните в Зимбабве увериха организацията Африкански съюз, че в страната не е осъществено въоръжено завладяване на властта.Те удостоверяват, че Робърт Мугабе и брачната половинка му Грейс са в сигурност. От Лондон, представител на партията на Мугабе разяснява обстановката в Хараре.
Ник Мангвана, представител на партия ЗАНУ-ПФ в Лондон: " Те нямат проблем с главнокомандващия, който е президентът Робърт Мугабе. Те имат проблем с някои хора, които са към него. В Зимбабве има доста корупция ".
Във втория по величина зимбабвийски град Булавайо ситуацията наподобява спокойна.

Лунги Нене, жителка на гр. Булавайо: " Хората се разсъниха, отидоха на работа, нещата са както нормално и никой не тормози никого. Искам да кажа, че не знаем какво ще стане, само че към този момент сме добре. "
Според някои известия, опозицията и някогашният вицепрезидент на Зимбабве водят договаряния за краткотрайно държавно управление. Смята се, че 93-годишният Мугабе ще се отдръпна до края на седмицата. Междувременно от лекуване в Русия в Зимбабве се завърна Морган Цвангирай, някогашен министър председател и главен противник на настоящия президент. Според английска медия, в самолета са пътували и още двама министри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР