Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. И под

...
Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. И под
Коментари Харесай

Заплашена ли е Европа от военната сила на Русия?

Военната мощ на Русия е по-голяма от всеки път. И под прицела на войските на Москва стои на първо място Европа, разяснява немското издание Die Welt.
До такива заключения в своето изследване стигна Изследователският институт за национална защита към Министерството на защитата на Швеция, заяви организация Фокус и показва разбора без редакторска интервенция. 
„ Русия на (президента) Владимир Путин още веднъж се трансформира в нападателна, непредсказуема мощ, която желае да овладее съседите си или най-малко да ги управлява “, отбелязва Хайнрих Брауз, който до 2018 година беше асистент общоприет секретар на НАТО по отбранителна политика и обмисляне в централата на Алианса в Брюксел.
Руското управление даже е готово „ да употребява военна мощ за своите сили и политически цели, в случай че има вяра, че може да се оправи с рисковете, както се вижда в Украйна и Сирия “, сподели Браус, който е и пенсиониран военачалник, в този момент старши помощник на Германското сдружение за външна политика. Но какво стои зад силата на Русия?
Възможност от солидни офанзиви в близкото бъдеще
Според шведското изследване Русия доста е нараснала разноските си за защита, както и броя на военните учения, които организира. Бойната й мощност се усили доста от 2008 година насам. Въоръжените сили са в положение триумфално да водят районни войни в прилежащите райони и в това време да участват и в Сирия и Украйна.
„ Загрижени сме за възходящото районно предимство на Русия в обичайните въоръжени сили на източната граница на НАТО, което е подкрепено от нуклеарни оръжия “, споделя Браус.
Руското въоръжение там включва нови ракети със междинен обхват 9M729, ориентирани против Европа. Експерт по сигурността приказва за " опцията за радикална смяна в обстановката посредством бърза районна офанзива, готова и съпроводена от хакерски атаки и дезинформационни акции, преди НАТО да може да реагира дейно ".
Ян Техау, специалист по външна политика в неправителствената организация „ Германски фонд Маршал “ в Берлин, прибавя:
" Русия е създала сюжети за първи нуклеарен удар и механически има опция да нападна освен балтийските страни, само че и градове като Стокхолм и Берлин в границите на няколко минути, употребявайки ракетните комплекси „ Искандер “, ситуирани в Калининград.
Те могат да бъдат оборудвани и с нуклеарни бойни глави и това значи, че Русия има голям капацитет да заплаши Европа.
" Европа би трябвало да е нащрек, с цел да не бъде подложена на военни и нуклеарни изнудвания ".
Европа е в центъра на вниманието
За Москва главният зложелател е НАТО.
„ До 2029 година военният капацитет на Русия евентуално ще се концентрира против Европа “, се споделя в изследването.
Това не е изненадващо, съгласно откривателите от Швеция. Най-добрите предпоставки за осъществяване на районен спор от позиция на Русия са на запад и на юг. Там има инфраструктура, мрежа от пътища, железопътни линии и корабни линии, която е комфортна за военно придвижване.
" Европейският район на военни дейности има удобни условия за съветски интервенции ", споделят военните специалисти от Швеция.
Разширение на сферата на въздействие
Изследването също по този начин споделя, че „ евентуално съветските въоръжени сили ще подхващат по-нататъшни стъпки за създаване на своя потенциал, проектирайки разполагането на сили в стратегически значими райони в интернационален проект ".
Средиземноморският район е отличен образец - военноморските формирования и военните бази в Сирия служат за редовно разширение на военното въздействие в Близкия Изток и Северна Африка, споделят военните специалисти от Швеция.
Нови високотехнологични оръжия
Проучването проучва „ последователното повишаване на военния капацитет на Русия, изключително по отношение на по този начин нареченото интензивно осъществяване на военни интервенции против добре въоръжени съперници “.
Президентът на Русия Владимир Путин разгласи създаването на нови разследващи и офанзивни дронове, лазерни и хиперзвукови системи, както и роботи. Но Путин освен мечтае за ново оръжие-чудо, той към този момент има едно такова: хиперзвуковата ракета „ Авангард “ с опция за нуклеарно съоръжение, което съгласно информацията не може да бъде прихваната от нито една западна система за противовъздушна защита. Скоростта й е до 33 хиляди км/ч, обсегът на полета й е от 4 хиляди до 6 хиляди км, ракетата е и необикновено маневрена. НАТО не разполага с сходно оръжие.
Действащ подводен флот
Във фокусът на проучването попадат и подводниците от клас „ Борей “, които също се смятат за необикновено маневрени. Новите подводници би трябвало да влязат на въоръжение в съветския флот до към пет години. Те са оборудвани с междуконтинентални ракети, които носят нуклеарни бойни глави с обхват от 8 000 км.
Освен това се чака в скоро време Москва да разполага и с безпилотната подводница „ Посейдон “, още позната като „ Статус-6 “. Сега тя е в стадий на тестване, само че ще може да нанесе огромни вреди на Алианса, тъй като е дребна, бърза и сложна за засичане.
Освен това Москва разполага с към 35 до 40 торпедни подводници, в това число загадъчната „ Лошарик “. Според наличната информация, тя е способна да потапя на дълбочина до 6000 м, оборудвана е с камери и манипулатори. Задачите й включват шпионаж и (в случай на заплаха) щета на информационни кабели на дъното на морето, с цел да се прекъсне трансатлантическата връзка.
Умишлени провокации
Москва постоянно нарушава границите на въздушното и морското пространство в Балтийско море. Тези провокации имат за цел да тестват Запада и да схванат какъв брой висока е решителността и единството в съюза.
" Може също по този начин да става въпрос за това дали НАТО в действителност е подготвена да се оправи с нетрадиционни закани, т.е. в кибер сферата или хибридните спорове, и дали преглежда тези дейности като военно нахлуване “, споделя още Техау.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР