Полицията в Ню Йорк арестува десетки пропалестински демонстранти късно във

...
Полицията в Ню Йорк арестува десетки пропалестински демонстранти късно във
Коментари Харесай

Окупирана зала и полицейска акция. Защо десетки университети в САЩ протестират

Полицията в Ню Йорк арестува десетки пропалестински стачкуващи късно във вторник. Те бяха изведени от академична постройка в кампуса на Колумбийския университет , която окупираха по-рано на 30 април.

Новината идва на фона на редица митинги в поддръжка на Палестина в американски университети в цялата страна. Искането им е просветителните институции да се откажат от вложенията, които получават от компании, свързани с Израел .

На 7 октомври Хамас нападна Израел, при което починаха 1200 души, а други. В отговор Израел на групировката, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС).

По данни на здравните управляващи в Газа, следени от Хамас, до момента това е довело гибелта на над 34 хиляди души. В това число са включени и членовете на групировката.

Във вторник представител на полицията в Ню Йорк заяви, че университетското градче е било разчистено от протестиращи в границите на три часа. Той сподели, че са били осъществени " десетки " арести.

Ректорката на Колумбийския университет Минуш Шафик изиска полицията да остане в кампуса най-малко до 17 май - два дни след церемониите по довеждане докрай в университета - " с цел да поддържа реда и да подсигурява, че лагерите няма да бъдат основани още веднъж ".
 Полицаи унищожават лагера в поддръжка на Палестина в Колумбийския университет.
Колумбийският университет е един от десетки в Съединени американски щати, в които студенти, протестиращи против войната в Газа, организират митинги. До момента задържаните са над хиляда в цялата страна.
Защо студентите стачкуват
След началото на войната сред Хамас и Израел студентите в Съединени американски щати започнаха да провеждат манифестации, гладни стачки, а през последните дни и лагери против войната.

Тяхното искане е университетите им, доста от които получават големи дарения, да се откажат от тези, свързани с Израел.
 Протестиращи в Колумбийския университет окупират зала в университета.
Студентските деятели считат, че фирмите, които правят стопанска активност в Израел или си партнират с израелски организации, са съучастници в продължаващата война в Газа.

Чрез университетските фондове се финансират редица действия, написа Би Би Си - от проучвателен лаборатории до стипендиантски фондове.

Тази седмица ректорката Мануш Шафик сподели, че Колумбия няма да се откаже от финансирането на Израел. Вместо това тя предложи да влага в опазването на здравето и образованието в Газа и да направи директните вложения на Колумбия по-прозрачни.
Как започнаха митингите
Протестите започнаха от Колумбийския университет при започване на април. Тогава стотици студенти разпънаха палатки в кампуса на университета, до момента в който ректорът Минуш Шафик даваше показания пред Конгреса на Съединени американски щати за антисемитизма там.

Последваха всеобщи арести, само че те не съумяха да предотвратят разрастването на митинга и доведоха до акции в още университети.

Учебните занятия в Колумбийския университет бяха анулирани, като в същото време се водеха договаряния. Те се провалиха, а откакто студентите окупираха зала в университета на 30 април, полицията беше извикана още веднъж.

В момента митинги се организират в над 50 университета в цялата страна, измежду които Харвард , Йейл , Бъркли , Принстън и други.
 Студентка гледа тексаски бойци, до момента в който студенти стачкуват против войната сред Израел и Хамас в кампуса на Тексаския университет в Остин.
Протестиращи в поддръжка на Палестина се събраха през миналата седмица и в университети в Австралия , Канада , Франция , Италия и Обединеното кралство .

На този стадий част от университетите договарят със студентските деятели, а други желаят съдействието на полицията. В понеделник бяха осъществени арести в Тексас , Юта и Вирджиния .

Същевременно политици оповестиха за демонстрация на антисемитизъм на част от тези митинги. Еврейски студенти в няколко кампуса също споделят пред Би Би Си, че е имало случаи, които са ги предиздвикали да се усещат неловко или да се опасяват.

Демонстрациите провокираха и контрапротести, на които те са упреквани в разпалване на антисемитизъм. Пропалестинската страна счита, че е незаслужено жигосана като антисемитска поради това, че подлага на критика израелското държавно управление и показва поддръжка за правата на индивида, написа Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР