Властите в САЩ разследват личността на 24-годишния Хади Матар, който

...
Властите в САЩ разследват личността на 24-годишния Хади Матар, който
Коментари Харесай

Кой е нападателят на Салман Рушди?

Властите в Съединени американски щати проверяват личността на 24-годишния Хади Матар, който през вчерашния ден атакува и намушка с нож писателят Салман Рушди.

Полицията проверява вероятни благосклонности на Матар към шиитския екстремизъм и Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война в Иран.

До момента управляващите не са обявили претекста на Матар за нападението над писателя.

Матар е от Феървю, Ню Джърси, и си е купил билет за събитието в института Чатокуа, на което Рушди трябваше да произнесе тирада.

Нападателят е бил облечен с черни облекла и с черна маска на лицето.

Матар е роден в Съединените щати. Родителите му са емигранти от Ливан, от Ярун - гранично село в Южен Ливан, заяви кметът Али Техфе.

Смята се, че годината му на раждане е най-малко десетилетие след публикуването на " Сатанински строфи " на Рушди - книгата, която навлече на писателя смъртни закани. Романът е оповестен за първи път през 1988 година

Според NBC нападателят е роден в Калифорния, само че неотдавна се е преместил в Ню Джърси. Мъжът разполагал и с подправена шофьорска брошура от Ню Джърси.

Според NBC News, която цитира чиновник на правоприлагащите органи, прелиминарен обзор на профилите на Матар в обществените мрежи демонстрира, че той е имал благосклонности към шиитския екстремизъм и Иранския корпус на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC). Формированието е избрана като терористична организация от Съединени американски щати.

Подкрепяната от Иран ливанска въоръжена формация Хизбула съобщи, че няма информация за нападението и няма да го разяснява.

При инспекция на мобилния телефон на нападателя полицията разкрила изображения на Касем Солеймани, пълководец на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, погубен при офанзива с американски дрон през януари 2020 година, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР