Властите в Германия решили напълно да изменят своите отношения с

...
Властите в Германия решили напълно да изменят своите отношения с
Коментари Харесай

Bild Zeitung: Германия ще лиши Турция от оръжие, инвестиции и туристи

Властите в Германия решили изцяло да променят своите връзки с Турция, като доста съкратят икономическите и дипломатическите връзки. Берлин подхваща тези ограничения откакто в Турция бяха арестувани немски жители. Освен това в Берлин смятат реториката на Ердоган за прекомерно нападателна. В Истанбул са задържани немски правозащитници, които управляващите упрекнаха във връзки с тероризма. С аналогично обвиняване преди няколко месеца беше арестуван кореспондентът на Die Welt.

Берлин има намерение съществено да ограничи отпущането на капиталови заеми и стопански помощи, в това число в границите на стратегиите за влизане в Европейски Съюз.

Според вестник Bild Zeitung, глобите на Германия ще включат цялостна възбрана за доставка на оръжие в Турция. Сключените контракти ще бъдат замразени, а нови няма да бъдат подписвани.

Германското държавно управление не предлага на фирмите да влагат в стопанската система на Турция, защото не може да се подсигурява тяхната сигурност поради допустима реквизиция на активите, а също по този начин обвинявания от страна на управляващите във връзки с терористите даже на безупречни компании. Става дума за Daimler и BASF, които Анкара включи в листата на спонсорите на тероризма.

Най-сериозният удар Берлин обаче ще нанесе по туристическия бранш, който носи на Турция до 40% от валутните доходи, като германците съставляват 15% от туристическия поток. На 20 юли немското Министерство на външните работи предложи на всички свои жители, отиващи в Турция, да вписват имената си в специфичните описи в дипломатическите представителства.

Ведомството предизвестило жителите, че може да бъдат задържани от управляващите в Турция, а консулството ще бъде безпомощно. Според турските закони жители на други страни могат да бъдат до 5 година в следствените арести без съд и разследване, а 14 могат да прекарат в полицейски сектор.

За Турция тези ограничения ще се окажат значителен удар, в това число в стопански проект. Според МВФ, намаляването на туристическия поток единствено с 10% редуцира Брутният вътрешен продукт на Турция до 0,5%.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР