Високо ценим факта, че България редовно изразява подкрепата си за

...
Високо ценим факта, че България редовно изразява подкрепата си за
Коментари Харесай

Украйна: Ценим факта, че България не признава незаконната окупация на Крим

Високо ценим обстоятелството, че България постоянно показва поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и организира политиката на непризнаване на противозаконната окупация на Крим. Това съобщи посланикът на Украйна в България Негово превъзходителство Виталий Москаленко в изявление за Българо-украинската индустриална камара.

На В.Пр., Уважаеми господин Посланик, по какъв начин бихте в резюме описали положението на политическото съдействие сред Украйна и България към сегашния миг?

Преди всичко бих желал да поздравя всички членове, уредници и другари на Българо-украинската индустриална камара с настъпването на Новата 2021 година! Също по този начин, желая да Ви благодаря за проявеният интерес към развиването на съдействието сред Република България и Украйна, както и за устрема към по-нататъшното подсилване на комерсиалното, икономическото и капиталовото съдействие сред двете страни.

През последните години украинско-българските връзки се характеризират с деен политически разговор и тесни културни и филантропични връзки. Двустранните връзки се развиват в духа на взаимното съгласие и градивното съдействие в цялостно сходство с Договора за другарски връзки и съдействие от 02.03.1992 година

През 2020 година беше сполучливо осъществено публично посещаване на Вицепремиера, Министъра на външните работи на Република България госпожа Екатерина Захариева в Украйна (17÷20 септември 2020 г.). Г-жа Захариева освен посети украинската столица, само че също по този начин, имаше опция да посети и Одеската област, където непрекъснато живее българската общественост, и да направи редица забавни срещи.

Ние високо ценим обстоятелството, че Правителството на Република България постоянно показва поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и организира политиката на непризнаване на противозаконната окупация на Крим. Както и обстоятелството, че българското държавно управление поредно поддържа европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна. Всичко това е в сходство с нашите външнополитически цели.

Какъв прогрес е реализиран в развиването на търговско-икономическото съдействие сред двете страни?

България е значим пазар за реализация на украинската продукция в Европейски Съюз. Икономическите ни връзки се укрепват със всяка минала година. Според резултатите от 2019 година общият размер на търговията сред Украйна и България за първи път през последното десетилетие надвиши 1 милиард щатски долари.

През 2020 година размерът на външната търговия сред Украйна и България леко спадна на фона на разпространяването на пандемията на ковид Covid-19. Намалението се дължи основно на понижаване на българския експорт за Украйна. Също по този начин, съвсем през цялата предходна година наблюдавахме спад и в украинския експорт за българския пазар, само че в края на годината обстановката леко се промени, и съгласно Държавната работа на статистиката на Украйна украинският експорт за България за 11 месеца от 2020 година се усили с 4% по отношение на същия интервал през 2019 година и сформира 473,3 милиона щатски долари. Очакваме да получим данни на статистиката за цялата 2020 година и се надяваме, че размерът на общата търговия сред двете страни ще надвиши 800 милиона щатски долари, което ще считаме за много забележителен индикатор поради толкоз сложна година.

Каква е обстановката в региона на капиталовото съдействие?

Според данните на Националната Банка на Украйна размерът на директните български вложения в украинската стопанска система към 1 април 2020 година възлиза на 69,6 милиона щатски $, а към 1 септември 2020 година - 74,1 милиона щатски $. Така че, виждаме, може би незначителна наклонност, само че към нарастване в размер на 6%. Вярваме, че настоящето равнище на взаимното съгласие и взаимната поддръжка сред държавните управления на Украйна и Република България ще бъде възприето от евентуалните български вложители като позитивен сигнал и вследствие на това през 2021 година ще се засилва капиталовото съдействие сред двете страни.

Днес на украинския пазар към този момент участват такива известни български компании като " Софарма ", " Еврохолд България " АД и " Каолин ", и ние имаме вяра, че капиталовите проекти на тези компании в Украйна ще бъдат сполучливо изпълнени през 2021 година. Освен това, следят се позитивни трендове в отношение на развиването на украинските директни вложения в българската стопанска система.

Въздействие на COVID-19 върху развиването на икономическото съдействие сред двете страни?

Очевидно е, че и през 2021 година на първо време ще би трябвало взаимно да предприемем дейни ограничения за превъзмогване на негативното влияние на пандемията COVID-19 върху нашето двустранно икономическо съдействие. Имам поради възобновяването на темповете на търговията сред двете страни и равнището на нашето съдействие в региона на туризма. Ние доста се радваме от обстоятелството, че през последните години броят на украинските туристи, които избират България като място за лятната си отмора, непрестанно се усилва.

През 2019 година 471 хиляди украински туристи са посетили България, което е с 24% или 91 хиляди повече спрямо 2018 година Обаче, 2020 година се трансформира в същинско предизвикателство за украинско-българското съдействие в региона на туристическия бранш. Заедно с нашите български сътрудници ние предприехме дейни ограничения за минимизиране на отрицателните последствия от COVID-19 за туристическото съдействие сред двете ни страни, поддържахме постоянни контакти със Вицепремиера, Министъра на туризма на Република България госпожа Марияна Николова. В резултат на взаимните ни старания за 9 месеца на 2020 година 168 хиляди украински туристи посетиха България.

Надяваме се, че вследствие на имунизацията на българските и украинските жители обстановката в региона на интернационалния туризъм ще се промени и украинските туристи ще посещават интензивно България през 2021 година. Искаме да върнем допустимо най-вече украински туристи в България, да подкрепим страната ви в интервала след пандемията и да установим още по-близки контакти сред двата народа.

Активното развиване на съдействието сред двете страни се улеснява от съществуването на директни постоянни въздушни авиолинии сред нашите столици Киев и София. Към днешна дата 8 украински, български и интернационалните самолетни компании имат право да правят директни пътнически и товарни транспорти сред двете страни, което демонстрира забележителна либерализация на пазара на въздушния превоз сред двете страни.

Какви цели набелязва Посолството на Украйна през 2021 година в икономическата сфера?

Развитието на икономическото съдействие сред двете ни страни ще остане измежду основните целите. Както към този момент споделих, през 2021 година преди всичко ще би трябвало дружно да предприемем дейни ограничения за превъзмогване на отрицателното влияние на пандемията COVID-19 върху нашите стопански връзки. В тази връзка поставяме специфични очаквания на Българската търговско-промишлена камара и Българо-украинската индустриална камара.

В рамките на такова съдействие към този момент са осъществени няколко сполучливи плана, по-специално Украинско-българските конгреси, които бяха извършени в Бургас (27 ноември 2018 г.) и във Варна (18 октомври 2019 г.). На 30 октомври 2020 година, взаимно с БТПП в Пловдив, се организира Украинско-Български бизнес конгрес под формата на онлайн бизнес конференция: „ Активизиране на икономическото съдействие сред Украйна и България. Предизвикателствата на COVID-19 “. Радващо е, че постоянно намираме поддръжка за сходни събития от страна на Българската търговско-промишлена палата, и по-специално от нейните районни покои в Бургас, Варна и Пловдив. Ние високо ценим двустранното ни съдействие и желанието да работим дружно. Планираме да продължим тази процедура и към този момент има обособени съглашения с българската страна за 2021 година. Отправяме покана и към останалите районни клонове на Българската търговско-промишлена камара за съдействието с нас. Мога да Ви уверя, че Посолството на Украйна в Република България е отворено за нови бизнес оферти и начинания и чака интензивно съдействие.

Интервюто е взела госпожа Олга Конова, секретар на Българската търговско-промишлена камара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР