Високият може да засегне всеки и е сериозно състояние, което

...
Високият може да засегне всеки и е сериозно състояние, което
Коментари Харесай

Как да намалим холестерола без лекарства

Високият може да засегне всеки и е съществено положение, което усилва риска от сърдечносъдови болести. Има фактори (гени, възраст, пол), които способстват за него, също така те не са под наш надзор и няма по какъв начин да им повлияем.

За благополучие, в случай че имате висок холестерол, можете да предприемете някои лесни стъпки, с цел да го намалите и да отбраните здравето си.  Насоките в публикацията дават скъпа информация, която ще ви помогне да започнете понижаването на холестерола .

За да се случи това без помощта на медикаменти и хапчета, е належащо да се подхващат стъпки като: осъществяване на промени в хранителните навици, подобряване на физическата интензивност, ограничаване приема на алкохол и други

Top of Form

Bottom of Form

Трябва да се има поради, че препоръките в публикацията могат доста да понижат равнището на холестерол в кръвта, само че в някои случаи това може да не е задоволително и да се наложи използването на лекарства, които се предписват от умело лице – лекар.

Дори да имате предписана лекарствена терапия, използването на написаното в публикацията ще разреши да постигнете по-бърз резултат, както и да се употребяват по-малки дози от лекарства, които съвсем постоянно се свързват и с нежелани странични резултати.

Какво съставлява холестеролът?

Холестеролът е восъчна субстанция, наподобяваща мазнините. Намира се по стените на клетките във всички елементи на тялото като нервна система, черен дроб и сърце.

Тялото употребява холестерола, с цел да създава хормони, жлъчни киселини, и други субстанции. При спортисти без съществуването на холестерол би било невероятно постигането на високи резултати, защото от него се синтезира най-анаболният хормон – .

Организмът е кадърен да създаде нужния му холестерол.

Холестеролът циркулира в кръвта, само че не може да се движи независимо. Придвижването му се реализира посредством пакети, които се назовават липопротеини.

Два съществени липопротеина спомагат за придвижванетo на холестерола в кръвта :

Липопротеин с ниска компактност (LDL – Low density lipoprotein) . Също бива именуван „ неприятен “ холестерол, тъй като придвижва холестерол към тъканите и артериите. По-голямата част от холестерола в кръвта е под формата на липопротеин с ниска компактност. Колкото по-високо е равнището на LDL холестерол в кръвта, толкоз по-голям е и рискът от сърдечносъдови болести.

Липопротеин с висока компактност (HDL – High density lipoprotein) . Бива именуван „ добър “ холестерол, тъй като придвижва холестерола отвън тъканите към черния дроб, който, от своя страна, го извежда от организма. Ниското равнище на HDL е причина за сърдечносъдови болести и инсулт.

Наличието на прекомерно доста холестерол в кръвта може да затрудни напредването му, защото той има свойството да се натрупва в стените на артериите. С течение на времето това струпване може да стесни съдовете и да ги направи по-малко гъвкавки, положение, наречено атеросклероза или „ сгъстяване на артериите “.

Този развой може да се случи на кръвоносните съдове на всички места в тялото, в това число тези на сърцето (те се назовават коронарни артерии). Ако коронарните артерии се запушат отчасти с плака, кръвта няма да може да придвижи задоволително О2 и хранителни субстанции до сърдечния мускул. Това може да провокира болежка в гърдите или ангина.

Някои плаки, богати на холестерол, са нестабилни – имат тънка обвивка, която може да се спука и да освободят холестерол и мазнини в кръвта. Това освобождение може да провокира формиране на кръвен съсирек, блокиращ притока на кръв през артериите, и да аргументи инфаркт.

Въпреки че неприятният холестерол (LDL) носи това име, той в действителност има потребна функционалност в тялото. Например при се получава нараснала киселинност на кръвта, която е рискова за стените на кръвоносните съдове. LDL холестеролът се струпва на това място, с цел да ги защищити.

От какво зависят равнищата на холестерол?

Различни фактори могат да провокират нездравословни равнища на холестерола. Някои от тях не могат да се трансформират, само че върху други можем да окажем съществено позитивно въздействие.

Факторите, върху които не можем да влияем

Наследственост . Количеството LDL холестерол (лош холестерол), който тялото създава, и това, какъв брой бързо го изхвърля то, частично се дефинира от гени. Въпреки това малко хора имат висок холестерол по единствената причина, че е завещан, и всеки може да предприеме дейности за понижаването му.

Възраст и пол . Холестеролът в кръвта стартира да се повишава на към 20-годишна възраст и продължава придвижване в тази тенденция до 60-65 годишна възраст. Поради тази причина колкото повече възрастта напредва, толкоз повече се усилва потребността да се обърне по-сериозно внимание.

Факторите, върху които можем да влияем

Диета . Информацията е противоречива, само че последни изследвания разкриват, че наситените мазнини не се асоциират с високи липидни профили, даже тъкмо противоположното. Всички типове мазнини (без транс мазнините) могат да покачат равнищата на положителния холестерол в кръвта..

Телесно тегло.  Нездравословното телесно тегло е показателно за по-високи равнища на триглицериди и нараснал риск от сърдечносъдови болести. Мастната тъкан към органите основава спомагателен стрес.

Физическа интензивност .  Свързва се директно с повишението на положителния холестерол в тялото.

Алкохол.  Смята се, че минимално количество алкохол (най-вече качествено алено вино) може да има удобен резултат върху холестерола, само че постоянната консумация би повлияла отрицателно върху задачата за понижаването му. В случай че не консумирате алкохол, не започвайте, а в случай че консумирате, то ограничението му може да се отрази позитивно.

Тютюнопушене.  Пушенето има директна връзка с понижаването на положителния холестерол. Някои изследвания даже гласят: „ Рискът от развиване на коронарна болест на сърцето при хора, които пушат, е 2-4 пъти по-голям по отношение на тези, които не пушат. “

Въпреки че възраст, пол, генетика са отвън нашия надзор, може да се направи доста, с цел да се подобрят равнищата на холестерола посредством диета.

До какво водят повишените равнища на холестерол?

Когато равнището на холестерола и триглицеридите (мазнините в кръвта) стане прекомерно високо, се усилва заплахата от развиване на съдържащите холестерол депозити (плаки) в кръвоносните съдове.

С течение на времето
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР