Виждаме подготовка за подобна военна операция. От една страна са

...
Виждаме подготовка за подобна военна операция. От една страна са
Коментари Харесай

``Виждаме подготовка за военни действия в Приднестровието. Путин би изгубил много`` |

Виждаме подготовка за сходна военна интервенция. От една страна са псевдотерористични офанзиви, за да се покаже, че популацията на Приднестровието се намира в заплаха. От другата страна е унищожаването на моста откъм Днестровкия Лиман, който съединява Украйна с този детайл сред реките Дунав и Днестър. Всичко това значи, че може да има опит да се изпрати десант сред тези две реки към  Украйна и надлежно да се влезе както от изток, по този начин и от южната част на Приднестровието.

Това съобщи съветският история, политолог и мъдрец проф. Андрей Зубов пред бТВ. До 2014 година той е професор в катедрата по философия на МГИМО (Московския държавен университет за интернационалните отношения), само че е уволнен поради антивоенна публикация във в. " Ведомости ", в която съпостави Путин с Хитлер.  

Ето и цялото изявление със Зубов: 

- Нека стартираме от въпроса, че през вчерашния ден външният министър Сергей Лавров съобщи, че молдовците би трябвало да се безпокоят за бъдещето си. 

Това би могло да значи, че ще има проведени дейности в Молдова. Виждаме подготовка за сходна военна интервенция. От една страна са псевдотерористични офанзиви, за да се покаже, че популацията на Приднестровието се намира в заплаха. От другата страна е, унищожаването на моста откъм Днестровкия Лиман, който съединява Украйна с този детайл сред реките Дунав и Днестър. Всичко това значи, че може да има опит да се изпрати десант сред тези две реки към Украйна и надлежно да се влезе както от изток, по този начин и от южната част на Приднестровието.

Това наподобява доста неправдоподобно, тъй като все още Русия няма триумф на главния фронт в Донбас. Това постанова основаването на още един фронт с такива комплицирани средства за връзка както е в Молдова. Това е голяма военно-логистична неточност. Що се отнася до политическия проект, то в Москва, в Кремъл, се разисква концепцията за това, че Молдова би трябвало да бъде включена в бъдещия проект на Путин за основаване на нов Съветски съюз.

- Какво би спечелил Путин и какво би изгубил?

Според мен безусловно нищо няма да завоюва. Би изгубил доста. Би вкарал Румъния във война, имайки поради обстоятелството, че Молдова и Румъния са един народ. Румъния не би седяла безучастно, гледайки завладяването на Молдова. Въвличането на Румъния в този спор би означавало автоматизирано и въвличането на НАТО. Има такива, които желаят да водят война с НАТО. Самият Путин схваща, че сходна война би била безспорна злополука за Русия.

- Предвидим ли е Путин от началото на войната и за какво в този момент се появява  обстановката в Преднестровието?

Трудно ми е да кажа. Обяснявам го с това, че на главния фронт в Донбас, той търпи крах, както и с цялостното проваляне на съветската войска в северната част на Украйна. Армията трябваше да напусне Киев и Чернигов. Всичко това кара Путин да търси друга победа. Много от хората в Молдова поддържат Путин. Всеки втори гражданин в Приднестровието има съветски паспорт. От тази позиция, той се надява на успех, който не се състоя в Украйна. Смятам, че и тук няма да има никакъв успех

- Смята се, че в Приднестровието има над 12 хиляди военни, каква е тяхната  роля?

Нямам визия. В реалност цифрата е много по-малка. Към момента в Приднестровието има 1000-1500 руснаци. Самите те си имат свое опълчение, своя идея, само че отново споделям, че с цел да бъде ударена Украйна в тила, тази цифра е прекомерно дребна. Още повече, в случай че погледнете картата, ще видите, че няма директен път от региона сред Дунав и Днестър през Приднестровието. Трябва обезателно да се наруши територията, която се управлява от Кишинев. Това абсолютно значи война с Молдова.

- Благодаря за този разбор, тъй като това е първият обстоен и реален разбор. Русия реши да спре газоподаването за Полша и България през седмицата. Очаквате ли газоподаването да спре и към други страни?

- Това е комплициран въпрос. Подаването на газ е подарък. Това са пари, ориентирани към режим на Путин. Въпросът тук е дали самият той е подготвен да се откаже от тези пари. Още повече, че лятото е на прага ни, потребностите от газ понижават. Според мен Путин няма да приключи подаването на газ, тъй като това би довело до утежняване на съветската финансова система.

- Как бихте описали настроенията в Русия? Хората към вас?

- Мисля, че в България не всички си показват това положение на мозъците. Мнозина са под властта на путинската агитация и мислят, че съвсем всички поддържат тази война. Това обаче напълно не е по този начин. Има една група от хора - към 1/4 отнаселението, които поддържат тази идеология, поддържат войната. Това най-вече са възрастни хора.

Но болшинството от хората не схващат задачата на този боен спор. Страдат поради това, което се случва. За тях това води до огромни проблеми. Много хора изгубиха работата си. Разбира се, също така, в тази война умират хора. Повечето от хората споделят, че не схващат задачата на войната. Те не осъждат Путин, тъй като си споделят, че Путин има своите цели. Тези цели ние не ги разбираме.

1/3 от популацията е безусловно срещу това, което се случва. Това са точно младежите. Мои другари, учители в учебно заведение, от цяла Русия пишат, че учениците от горните класове изрично отхвърлят да вземат участие в акции в поддръжка на този спор. Казват, че тази войната се отразява на тяхното бъдеще. Тя го унищожава. Това не е единствено в Москва или в Петербург. Това се случва в найотдалечените региони на страната като Оренбург или Красноярск.

- Проф. Зубов, знаем за законите, които бяха признати още в първите дни на войната в Украйна, методът, по който Кремъл употребява " специфична военна интервенция " и когато някой употребява думата " война " в медиите, че предстои на гонене. Не се ли притеснявате, като човек, който се намира в Русия?

- Да, непрестанно се тормозя. Аз съм естествен човек и несъмнено, че се опасявам. Но считам, че още по-лошо е да се унижава човек с неистина. И в обстановка, когато в Украйна умират и страдат хора, включително и руснаци, да мълчиш е също закононарушение. Трябва да се приказва, макар риска.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР