Виждали ли сте главен прокурор на граждански протест заради липсата

...
Виждали ли сте главен прокурор на граждански протест заради липсата
Коментари Харесай

С основание сте ядосани. Как Гешев оглави протест срещу държавата

Виждали ли сте основен прокурор на цивилен митинг поради неналичието на правдивост? Иван Гешев освен се оказа в тази обстановка, само че и се качи на сцената. И уточни отговорните - политиците. Но не всички, а единствено тези, които са управлявали през последната година. Същите, които му желаят оставката.

Сбиване сред двама млади мъже, породено от засичане на такси и друга кола в София, приключва със смъртен случай в събота. Оцелелият участник в случая е арестуван и упрекнат в причиняване на гибел по несъобразителност. Самият той обаче има пострадвания, породени от побой, а прокуратурата към момента не знае дали обвиненият е провокирал сбиването или единствено се е отбранявал. Причината за гибелта на умрелия таксиметров водач също не е изяснена.

Въпреки всички тези неясноти съдбовният случай незабавно провокира всеобщо неодобрение измежду популацията на близкия кв. “Факултета ” и се стигна до блокиране на булеварди и интервенция на полицията. Причината беше, че умрелият е от ромски генезис.

На идващия ден основният прокурор Иван Гешев отиде в кв. “Факултета ”, с цел да се срещне с локални поданици. Там той се озова на сцената на митинг, от която държа към 20-минутна тирада, прекъсвана от въпроси от присъстващите. Основното обръщение на Гешев беше, че гибелта на таксиметровия водач е разследване от дейностите на политиците . Но не на всички, а единствено на тези, които в последната година упорстват за реформиране на прокуратурата и антикорупционната комисия, както и оставката на основния прокурор.

Тази теза на Гешев не е нова и той я повтаря от време на време, откогато ръководещото болшинство в 47-ото Народно заседание, формирано от “Продължаваме смяната ”, “Има подобен народ ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ”, стартира да упорства за неговото отдръпване от поста, а след това закри профилираното справосъдие .

За пръв път обаче основният прокурор се оказа в ролята на представител на цивилен митинг, който насочва гнева на хората във всички направления, с изключение на към държавното обвиняване. Гешев даде обещание на протестиращите, че прокуратурата ще направи “абсолютно всичко, което е належащо ”, с цел да обясни смъртния случай, само че няколко пъти акцентира, че не може да поеме отговорност за останалите по веригата - “за Министерство на вътрешните работи, за съда и за другите институции, а още по-малко - за политиците ”.

Свободна Европа изпрати питане до пресцентъра на прокуратурата за това от кого тъкмо е бил поканен Гешев във “Факултета ”, знаел ли е авансово, че там ще приказва пред цивилен митинг, както и дали различен път е комуникирал с водачите на локалната ромска общественост там. Отговори обаче не последваха.
 Иван Гешев на сцената пред митинга във
Според някогашни обвинители сходно държание освен излиза отвън конституционните пълномощия на основния прокурор, които му не разрешават да прави политически изявления , да вземем за пример, а го слага и в неуместната обстановка “да яха гражданското неодобрение ” против властта, която самият той въплъщава.

Друг кардинален проблем в съответния случай е обвързван с асоциирането на Гешев с общественост от хора, които се явяват едната страна в одеве формирано следствие, което занапред би трябвало да откри какво се е случило. Разследване, по което самата прокуратура признава, че са налице две групи от спорни свидетелски показания за това по какъв начин е почнало съдбовното сборичкване.
Какво е открито по случая
Засега е несъмнено открито само, че към 18:30 часа на 8 октомври умрелият Христо Йорданов на 34 години е карал таксито си в нарушаване по еднопосочната ул. “Рибен буквар ”, когато се е засякъл с друга кола, движеща се по перпендикулярната ул. “Хъшове ” в кв. “Разсадника ”. Другият автомобил е бил ръководен от млада жена, чийто другар - 23-годишният Йосиф Иззе , пътувал до нея.

Ясно е още, че двамата мъже са слезли от колите и са почнали спречкване между тях, което е прераснало в сборичкване . Оттук нататък събраните показания от общо 17 очевидци се разделят в две групи. Едната най-общо поддържа версията, че Иззе е почнал багра, след което е извикал свои другари, с които са траяли да постановат Йорданов. Другата версия е, че таксиметровият водач е извикал още трима мъже, с които са пребили обвинения.

В последна сметка Йорданов се е свлякъл на земята и пристигналият на мястото медицински екип единствено е установил гибелта му. Засега прокуратурата не е оповестявала публично умозаключение от аутопсията. Според изтоичници на обаче най-вероятната причина за гибелта е инфаркт .
 Обвиняемият 23-годишен Йосиф Иззе в Софийския градски съд.
По време на разглеждането на мярката на арестувания Иззе във вторник арбитър Александра Йорданова от Софийския градски съд (СГС) уточни, че прокуратурата бързо би трябвало да откри кой пръв е блъснал другия участник в сбиването. Съдът въпреки всичко остави в ареста обвинения, тъй като е наказан условно за породена злополука с потърпевша жена, а изпитателният му период още не е изминал.

По време на съвещанието стана ясно, че още не са подготвени експертизите, които би трябвало да изяснят от какво тъкмо е умрял Йорданов, както и какви телесни повреди са нанесени на Иззе. Извън правосъдната зала наблюдаващият прокурор Илиян Точев пък не изключи опцията обвиненият в действителност да е работил в изискванията на неизбежна самозащита . Ако това се окаже правилно, обвиняването му би трябвало да бъде свалено.
" Не получавате тъждественост "
На фона на всички тези неясноти Иван Гешев реши още в неделя, ден и половина преди разглеждането на мярката на обвинения, да се появи във “Факултета ” и по думите му - да успокои хората. Посещението му в квартала с преобладаващо ромско население, беше обявено авансово от пресцентъра на прокуратурата с уточнението, че е “по покана на водачите на ромската общественост, със съдействието на Фондация.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до държавното обвиняване за това кои тъкмо са “лидерите на ромската общественост ”, поканили Гешев, по какъв начин се реализира и регламентирана ли е връзката им с основния прокурор, както и дали са си сътрудничили с него и в предишното. До публицистичното привършване на обявата не получихме отговори.
Очаквах към 30 души, само че тълпата надвишаваше хиляда и това ме притесниЯков Джераси
Председателят на Фондация “България ” Яков Джераси въпреки всичко удостовери пред Свободна Европа, че той е поканил Гешев да се включи в гражданския митинг във “Факултета ” като “превантивна мярка ”.

“Насрочих дата, час и място. Очаквах към 30 души, само че тълпата надвишаваше хиляда и това ме тормози. Все отново събитието мина без проблеми ”, отговори Джераси без да прецизира повече детайлности от организацията на визитата.

След появяването си на митинга във “Факултета ”, Гешев съвсем незабавно се качи на сцената, с цел да подсигурява, че “няма да оправдаем никой отговорен и няма да обвиним никой почтен, просто ще си свършим работата ”.

“Аз съм работил дълго време тука - над 10 години. Знам какви са проблемите и знам, че с съображение сте ядосани, тъй като не получавате тъждественост ”, стартира с малко послание основният прокурор, оповестено в уеб страницата за видеосподеляне.
 Много от протестиращите снимаха с телефони речта на Иван Гешев от сцената.
По време на полемиката Гешев заявява, че е пристигнал “в знак на почитание и съпричастност към вашия яд ” и заяви, че на идващия ден има среща с организации на таксиметровите водачи, с цел да обсъдят техните проблеми.
" Не, бе, обичат бонбони, бе "
След първичните общи въпроси за това по кое време ромското малцинство ще бъде заслужено оценено в България, някои от протестиращите подканиха Гешев да приказва всъщност за случая с умрелия Христо Йорданов.

Последва и въпрос дали основния прокурор може да подсигурява провеждането на обективен правосъден развой по случая, на който той показа познатите си разсъждения за остарелия Наказателен кодекс (НК). Прокуратурата от дълго време упорства, че наказателният развой в България е прекомерно формализиран. Сред лансираните от екипа на Гешев хрумвания за промени е и занижаване на доказателствения стандарт за реализиране на неоправдателни присъди.
Прокуратурата единствено може да желае, да упорства и да излага мнението си, само че в последна сметка решенията взима различен човек - това е съдиятаИван Гешев
“Второто, което би трябвало да има, с цел да има обективен развой, това е подготвеност на съда. Прокуратурата единствено може да желае, да упорства и да излага мнението си, само че в последна сметка решенията взима различен човек - това е съдията ”, добави Гешев във “Факултета ”.

В последна сметка той подсигурява, че с подчинените му обвинители “ще създадем безусловно всичко, което е належащо ”, само че не може да поеме отговорност за “цялата страна ”.

“Аз мога да поема отговорност за себе си и за хората, за които давам отговор, и за моята институция. Но не мога да поема [отговорност] за Министерство на вътрешните работи, за съда и за другите институции, а още по-малко - за политиците ”, продължи с усмивка основният прокурор, провокирайки имитация от публиката: “’Щото са корумпирани! ”

“Не, бе, обичат бонбони, бе, сътрудник, не са корумпирани ”, отговори Гешев през смях и добави: “Ама предолагам, че и вие обичате, нали? Ама не ви черпят несъмнено... Това е смешка несъмнено, че на следващия ден ще излезне, че... ”

Последва роман на брата на умрелия таксиметров водач по какъв начин е заварил на мястото десетина души. Това предизвика неодобрение за какво е задържан единствено един обвинен, след което основният прокурор прикани протестиращите да запазят успокоение, “за да си свършим рабитата, а не да объркаме нещата - да ги кажете нещата и след това да излезете вие отговорни или някой различен ”.

В края на визитата си Гешев отдели няколко минути и на авансово извиканите медии, пред които повтори, че пристигнал в квартала, “за да няма напрежение ”.

“Прокуратурата се пробва, предизвестява, прави всичко допустимо, само че казусът е в някои, които назовават себе си политици и в тази една година направиха всичко за кадрови чистки, какви ли не трагични законодателни промени и какво ли още не, с цел да се стигне до това равнище да не може никой да се разхожда в центъра на София без някой дрогиран водач да го отнесе ”, заключи той, отправяйки нова порция рецензии към настояващите за оставката му политици за това, че не мислят за “реалните проблеми на хората ”.
Няколко казуса
Според някогашният обвинител от Софийската градска прокуратура и някогашен зам.-министър на правораздаването Андрей Янкулов в тази изява на основния прокурор прозират няколко кардинални казуса. Първият от тях е обвързван с съответния престъпен случай, който към момента се намира в доста ранен стадий от следствието и не е ясно коя от двете спорни група свидетелски показания са по-близко до истината.

“В подобен миг, при цялата неяснота на фактологията, появяването на основния прокурор на сходно събитие издава някаква негова преднамереност, въпреки казусът към момента въобще да не е обяснен от подопечните му ”, разяснява актуалният юрист и специалист от Антикорупционния фонд пред Свободна Европа.

По думите на Янкулов “сам по себе си фактът, че основният прокурор заема някаква позиция, даже и косвено, би могъл да окаже въздействие върху подчинените му в една йерархична институция, в която работи просвета на слушане на началника, на вземане предвид с мнението на висшестоящия ”.
Не е подходящо основният прокурор да яха гражданско неодобрение против това по какъв начин се упражнява властта в полето на наказателното преследванеАндрей Янкулов
Встрани от съответният случай някогашният прокурор дефинира като “абсурдно ” решението на Гешев да се появи на митинг, предизвикан от гражданско неодобрение против властта, която той самият въплъщава.

“Той е началник на институцията, която управлява следствието и реализира наказателното гонене. Някак неуместно е и сигурно не е подходящо основният прокурор да яха гражданско неодобрение против това по какъв начин се упражнява властта в полето на наказателното гонене. ”

Янкулов е на мнение и, че всъщност държанието на Гешев е близо до това на политик-популист и опитът му да се показа като контрапункт на политическата власт го удостоверява: “Ти можеш да се обявяваш против някаква политици, в случай че самичък си в ролята на политик. Иначе си представител на държавната власт, имаш избрани пълномощия по закон и те в никакакъв случай не включват политически изказвания от този вид. ”

По този мотив някогашният обвинител отбелязва, че рецензиите на Гешев към политическата класа са почнали едвам след рухването от власт на третия кабинет на Бойко Борисов , до момента в който преди този момент той е имал “пълен с Министерския съвет и Министерство на вътрешните работи ”. По думите на Янкулов “това съвпадане издава избрана политическа ангажираност на основния прокурор, която е безусловно неприемлива съгласно нашата конституционна уредба ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР