Ветеранът от управленските структури на УЕФА Ларс-Кристер Олсон ще напусне

...
Ветеранът от управленските структури на УЕФА Ларс-Кристер Олсон ще напусне
Коментари Харесай

Емблематичен шеф на УЕФА напуска централата

Ветеранът от управническите структури на УЕФА Ларс-Кристер Олсон ще напусне централата през март, а също по този начин и ще се откаже от поста си член на изпълнителния комитет на европейската асоциация, разгласи самият той през днешния ден.

Олсон оказа помощ доста за модернизирането на Шампионската лига в интервала 2000-2007 година, когато стана върховен чиновник на УЕФА и по-късно неин общоприет секретар при тогавашния президент и негов съотечественик Ленарт Йохансон.

В един миг беше ръководител на Групата на Европейските лиги, включваща 29 индивида, а от този си пост съумя да се опълчи и да ограничи влизането без игра на водещите европейски тимове непосредствено в групите на Шампионската лига.

''Не мисля, че е добре да се заседява човек прекомерно дълго на едно място, въпреки и да съм заемал разнообразни постове. Но постоянно съм считал, че е добре да има ротация, нова кръв и постоянни паузи в работата на хора и структури. Така влизат нови хрумвания във футбола, съобщи още той.

След като напусна УЕФА, Олсон се завърна в интернационалната футболна политика през 2016-а година, с цел да управлява организацията на европейските лиги. Две години по-късно той се причисли към изпълнителния комитет на УЕФА, когато беше отредено място за лигите. Мандатът на Олсон като член на изпълкома изтича през март, когато той ще бъде на 71 години. Както се знае възрастовата граница за пост в УЕФА е 70 години за избор или преизбиране.

В последните си месеци на поста Олсон би трябвало да взе участие в договарянията, които УЕФА ще започва още веднъж, с цел да изследва вероятните промени в клубните си надпревари и би трябвало да влязат в действие през сезон 2024-25. Олсон поддържа концепцията за обезпечени места в групите на Шампионската лига само най-високо класирани във водещите шампионати, както и спечелилите в шампионатите на УЕФА. Останалите места той предлага да се разиграват и да има опция за тимове от приблизително и по-ниско равнище шампионати да влизат по-лесно в групите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР