Великотърновският митрополит Григорий и бившата царска депутатка Юлияна Дончева кръстиха

...
Великотърновският митрополит Григорий и бившата царска депутатка Юлияна Дончева кръстиха
Коментари Харесай

Митрополит Григорий и Юлияна Дончева кръстиха 35 деца в Търново

 krastene5
Великотърновският митрополит Григорий и някогашната царска депутатка Юлияна Дончева кръстиха 35 деца в неделя във Велико Търново. Масовият обред бе отслужен от Владиката дружно със седем свещеници от епархията.

Малчуганите на друга възраст, получиха своето Свето кръщене в катедралния храм „ Рождество Богородично ” в старопрестолния град. Инициативата бе част от идеята „ Правим го за БГ ” на Движението за национална идея – ДНК.

Митрополит Григорий в съслужение с седмината духовници първо отслужи обща молитва за всички кръщелници, след което ги миропомаза, а най-после откакто кръстниците им трикратно се отхвърлиха от сатаната, потопи плачещите деца в купелите със светена вода.

„ Тази дребна пътечка към Бога, по която в този момент стъпват новокръстените, ще стане огромен и необятен друм. По време на турското иго кумовете и кръстниците са били тези, които зорко са пазили нашето православие и са съумели да опазят нашата религия и националност. За тези, които в този момент одобряват Светото кръщене обаче ще дойдат и доста неприятни неща. Днес, ние им оставяме неналичието на вероучение и обич към близък. Но ние сме тези, които би трябвало да се грижим за физическото и психическото израстване на тези деца. Кръщенето е една вяра светла за душата, вход към царството Господне. То е средство за ликвидиране и приемане на Светия Дух ”, сподели в словото си пред миряните митрополит в претъпкания от народ храм митрополит Григорий.

След църковната гала 35-те християнчета получиха от кръстницата си Юлияна Дончева сребърни кръстчета, с цел да ги пазят от неприятни погледи и намерения, и да им дават мощ и обич към вярата и ближните.
„Целта на идеята е да бъде подкрепена фондацията „ Искам бебе ” и във фокуса на публичното внимание да попаднат проблемите на двойките с репродуктивни проблеми. Това е метод за решение на демографската криза“, разяснява Дончева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР