Великобритания и Европейският съюз са се споразумели, че Лондон дължи

...
Великобритания и Европейският съюз са се споразумели, че Лондон дължи
Коментари Харесай

Плаха светлина в тунела“ на преговорите за Брекзит


Англия и Европейският съюз са се споразумели, че Лондон дължи на Европейски Съюз за " развода " сред 45 и 55 милиарда евро, заяви вестник " Дейли телеграф ", цитирайки неназовани източници.

Ако това е правилно, отбелязва Ройтерс, то ще значи, че двете страни са се доближили доста покрай съглашение на идната среща на върха на Европейски Съюз на 14-15 декември, което би разрешило да се премине към дебатите за комерсиалните връзки след Брекзита.

Вестникът твърди, че е реализирано съглашение по принцип по отношение на настояването на Европейски Съюз за 60 милиарда евро за споразумяване на финансовите връзки сред Лондон и Брюксел.

Според " Дейли телеграф " назованата цифра (между 45 и 55 млрд.) умишлено е оставена отворена за тълкования.

От Европейската комисия са отказали коментар по това известие, а английски държавен чиновник е споделил, че не знае нищо за изнесеното от вестника.

Мишел Барние изрази вяра за съглашение преди срещата „ на върха “

По-късно в сряда основният договарящ на Европейски Съюз по Брекзит Мишел Барние опроверга информациите в медиите, че двете страни са се споразумели авансово за сума от към 50 милиарда евро, която Лондон дължи на Европейски Съюз за " развода ".

Барние обаче изрази вяра, че ще бъде реализирано финансово съглашение с Англия преди срещата на върха на Евросъюза в средата на декември, съобщи Асошиейтед прес.

По време на събитие в Берлин той уточни, че се надява на срещата на върха на Европейски Съюз на 14 и 15 декември да може да разгласи, че е реализирано съглашение. И добави, че постигането на такава договореност с Лондон би означавала, че " че сме създали доста значима стъпка в нашите връзки. "

Пред организация Ройтерс Барние декларирал, че към момента работи по съглашението.

Той би трябвало да се срещне с английския министър председател Тереза Мей и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 4 декември.

Напредък в договарянията за ирландската граница

Същевременно се появи насърчителен сигнал и към други неуреден към този момент проблем от първия стадий на договарянията - режима на сухопътната граница сред Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

В договарянията сред Англия и Европейския съюз е реализиран прогрес по въпроса по какъв начин да си избегне слагане на физическа инфраструктура по границата със Северна Ирландия, откакто Обединеното кралство напусне Европейски Съюз през 2019 година, заяви ирландският министър председател Лио Варадкар, представен от Ройтерс.

" Смятам, че е редно да кажа, че е реализиран прогрес, само че на този стадий той е непълен ", означи Варадкар пред Народното събрание.

В момента не сме на стадий за взимане на решение. Нещата всеки ден се трансформират и търпят бързо развиване, добави той.

Европейски Съюз уточни границата като един от трите въпроса, по които би трябвало да бъде реализиран " задоволителен прогрес ", с цел да се премине към договаряния за бъдещо комерсиално съглашение с Англия - основно за английския бизнес.

Третият въпрос, който се счита за непосредствен до съглашение, е за правата на европейските жители във Англия и на английските в останалите страни от съюза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР