Великобритания и ЕС постигнаха съгласие по въпроса за промяна на

...
Великобритания и ЕС постигнаха съгласие по въпроса за промяна на
Коментари Харесай

Решителен пробив. Великобритания и ЕС предоговориха търговските отношения със Северна Ирландия

Великобритания и Европейски Съюз реализираха единодушие по въпроса за смяна на договореностите по отношение на комерсиалните връзки със Северна Ирландия след Брекзит. Това се се случи след среща сред председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и английския министър председател Риши Сунак .

В основата на казуса сред двете страни са митническите инспекции, нужни поради прекосяването на границата към Северна Ирландия, които се уреждаха с така наречен протокол за Северна Ирландия и породиха огромно напрежение в Белфаст .

Северна Ирландия, Шотландия, Агнлия и Уелс , като част от Обединеното кралство, напуснаха Европейски Съюз след Брекзит, само че граничещата с тях Република Ирландия продължава да е част от блока.

По думите на Сунак и фон дер Лайен новата договорка е „ съдбоносен пробив “, който разрешава „ безпрепятственото придвижване на търговски потоци в цялото Обединено кралство “, което ще отбрани участието и суверенитета на Северна Ирландия в границите на Англия.

Двамата водачи нарекоха новото съглашение, което беше подписано в замъка Уиндзор, „ Уиндзорската рамка “ и променя протокола за Северна Ирландия. Основните промени са свързани със основаването на обособени митнически процедури в Ирландско море за артикули, предопределени единствено в Северна Ирладния, регламентиране на правила за пренасяни артикули, независимо установяване на Данък добавена стойност, както и автономност на Белфаст във връзка с блокирането на импорт на избрани артикули от Европейски Съюз.

„ Уиндзорската рамка “ би трябвало да бъде гласувана от парламентите в Лондон и Брюксел преди да влезе в действие.

Световните медии разясняват, че това решение е от значително значение и за вътрешнополитическата обстановка във Англия. Очаква се „ Уиндзорската рамка “ да докара до успокояването на следващата политическа рецесия в Северна Ирландия, както и да затвърди позициите на Сунак в Консерватирната паритя, които са оспорвани от последователите на твърдия Брекзит и са против компромисите с Европейски Съюз.

След като Англия публично напусна Европейски Съюз, Лондон и Брюксел са в серия от непрекъснати разногласия. Най-тежки се оказаха разногласията към прекосяването към Северна Ирландия, като в последна сметка беше решено твърда граница да не бъде поставяна, само че да се сътвори митническа инспекция в Ирландско море и останалата част от Обединеното кралство. Белфаст получи и двойнствен статут и остана член на европейския митнически съюз, с цел да се резервира Споразумението от Разпети петък от 1998 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР