Руският опозиционен политик Алексей Навални беше удостоен посмъртно с Дрезденската

...
Руският опозиционен политик Алексей Навални беше удостоен посмъртно с Дрезденската
Коментари Харесай

Алексей Навални беше удостоен посмъртно с Дрезденската награда за мир

Руският опозиционен политик Алексей Навални беше почетен посмъртно с Дрезденската премия за мир за 2024 година.

Вдовицата му Юлия Навалная одобри статуетката за брачна половинка си, при неизяснени условия в съветски арктически затвор през февруари. Тогава той излежаваше 19-годишна присъда по обвинявания, определяни от доста западни държавни управления за политически стимулирани.

Наградата беше присъдена единствено дни откакто съветският президент Владимир Путин, извоюван на изборите през март, на които не бяха позволени опозиционни претенденти. Тогава Навалная прикани да не стопира битката против Путин, който разказа като „ тиранин палач “.

„ Нашата страна сега се ръководи от измамник, апаш и палач, само че това сигурно ще свърши. Не се предавайте, истината ще спечелва “, сподели тя във видеообръщение, публикувано в.

Наградата „ има за цел да отдаде респект на уговорката на Навални към свободата, демокрацията и мира “, стимулира се журито в Дрезден. В решението се споделя още, че той е политически пандизчия, „ чиято гибел въплъщава безбройните хора, които се борят за независимост и народна власт в Русия, попадат в пандиза или са убити поради това “. Отбелязва се и това, че той е станал образец за други борци за човешки права.

На церемонията, която се състоя в Държавния трагичен спектакъл в града, тържествена тирада произнесе някогашният немски президент Йоахим Гаук , който сподели, че Навални е съперник на съветския президент, пред който „ Путин изпитва боязън “.

Дрезденската премия се присъжда на персони, които са съдействали за мира и интернационалното съгласие. Навални е третият руснак измежду нейните лауреати. Наградата е учредена през 2010 година и първият отличен е президентът на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов (1990-1991 година). След него награден е и някогашният руски офицер Станислав Петров, изиграл основна роля за предотвратяването на нуклеарен случай след подправената паника през 1983 година.

 Тайно и за милиони. Как западният разкош завладя „ двореца на Путин “  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР