Служебният премиер Димитър Главчев потвърди пред генералния секретар на НАТО

...
Служебният премиер Димитър Главчев потвърди пред генералния секретар на НАТО
Коментари Харесай

Главчев призова за повече присъствие на НАТО в Черно море и потвърди подкрепата за Украйна

Служебният министър председател Димитър Главчев удостовери пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг поддръжката на България за защитаващата се от съветската инвазия Украйна .

По-рано той прикани за повече наличие на НАТО в района на Черно море , а след срещата Столтенберг сподели, че алиансът усилва вниманието си върху района и има бойни групи в Румъния и България.

" За момента не виждаме непосредствена опасност, само че, с войната в Украйна е належащо нашата зоркост да бъде увеличена в черноморския район, с цел да можем да реагираме при нужда ", сподели Столтенберг следсрещата си с Главчев в Министерския съвет в понеделник.

По-рано двамата участваха в. На нея беше призната декларация на Украйна да се разреши да употребява изпратената ѝ военна помощ за удари по законни военни цели на съветска територия.

Главчев цитира думи на Столтенберг от диалога сред двамата, че " с всички сили и всички средства би трябвало да оказваме помощ на Украйна, само че с мисълта НАТО да не бъде замесен в спора ".

На журналистически въпрос подготвена ли е България да предприеме дейности за увеличение на помощта за Украйна, както и дали това е поискано от нея, Главчев сподели: " Смятам, че генералният секретар на НАТО остана удовлетворен от това, което сме създали все още, и дори акцентира, че в границите на Алианса сме добър образец ".

" Ние и до момента сме казвали, че вършим всичко, което е в границите на вероятното, да подкрепяме Украйна. За друго е належащо решение на Народното събрание ", сподели още Главчев.

" България е ценена като благонадежден съдружник в НАТО ", сподели Столтенберг.

Миналата година България усили разноските си за защита с близо 20% и отдели 2% от брутния си вътрешен артикул за разноски в защитата, с което се потвърди като благонадежден сътрудник, добави той.

Той заключи, че с Главчев са разискали подготовката на Срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон, рисковете пред сигурността и тематиката за Украйна.

" НАТО не търси спор с Русия. НАТО не изпраща военнослужещи в Украйна, а единствено оказва помощ на Украйна да се отбрани сама ", сподели той.

" В предишното направихме доста обещания за помощ на Украйна, само че това не е задоволително. Всички съдружници би трябвало да се постараят повече ", добави Столтенберг.

Той повтори и казаното от него по-рано пред Парламентарната асамблея, че НАТО би трябвало да има по-голяма роля в координацията за помощта за Украйна.

По време на брифинга Главчев отхвърли да е обсъждано изпращането на български бойци в Украйна. Той дефинира информацията като " характерен образец за хибридна офанзива и дезинформация ".

В събота президентът Румен Радев по време на публично посещаване в Унгария, че прекратяването на войната " няма да стане с повече оръжие, няма да стане [и] с изпращането на войски от страни членки на НАТО ".

Няма западни страни, които са оповестили, че възнамеряват изпращане на свои войски в Украйна, нито има взети парламентарни решения за такава стъпка. Единствено френският президент Еманюел Макрон в някакъв миг в бъдеще това да се окаже належащо.

През последните дни, в които се организира пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, Радев не е в България. След като посети Унгария, в понеделник той продължи с аудиенция в Швейцария.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР