Великият американски фантаст Айзък Азимов публикува есето си Посещение на

...
Великият американски фантаст Айзък Азимов публикува есето си Посещение на
Коментари Харесай

Айзък Азимов предсказа бъдещето на света преди 50 г

Великият американски фантазьор Айзък Азимов разгласява есето си Посещение на Световния панаир през 2014 година на 16 август 1964 година в Ню Йорк Таймс. Днес, 50 години по-късно, множеството от неговите прогнози се оказват истина.

В есето си Айзък Азъмов разказва нововъведенията, които ще са познати на човечеството през 2014 година с поразителна акуратност. Така да вземем за пример той споделя за съоръжения, предопределени за къси дистанции, които ще се движат със стълби от едната страна и свободно разстояние за стъпване в средата. Според писателя те ще се употребяват в подземните сектори на градовете, в помощ на битката с трафика.

За трафика Азъмов споделя още, че ще е извънредно огромен, а паркоместата ще са извънредно незадоволителни, с цел да го поемат. Движението ще се затруднява още повече от непрекъснатата потребност от доставки към крайните квартали.

Фантастът разказва и връзките на бъдещето. Според него те ще са до то толкоз развити, че ще можем да се виждаме и чуваме с хора от другия завършек на планетата.

Той разказва тъкмо синхронизираните спътници в Космоса, които ще оказват помощ на хората да се свързват с всяка точка на Земята, даже и с метеорологични станции на Антарктика. На екраните на новите устройства пък ще могат да се преглеждат както фотоси, по този начин и ще може да се четат документи, а даже цели книги.

 Айзък Азимов

Азимов счита, че на панаира през 2014 година най-интересни ще са дребни роботизирани коли, които ще са дотолкоз развити, че сами ще могат да си задават координати за избрана дестинация и ще могат да маневрират сами в навалица. Телевизията съгласно писателя ще се прожектира на екрани, закачени на стената. Той разказва 3D формите и 3D тв приемници, които ще са в комфортен за всекидневието размер.

Предсказанията на Айзък в някои аспекти надвишават скоростта на развиване на технологиите. Според него през 2014 година ще съществуват едвам няколко длъжности, които ще могат да бъдат изпълнявани от човек по-добре от машината.

Най-висша форма на проучване ще станат машините и бъдещите компютърни технологии и езици, които занапред ще бъдат създавани. Раждането пък ще е строго следен развой и една самобитна международна агитация, хуманна и рационална.

В есето на Азъмов се загатва и медицината. Според него праз 2014 година най-важният ѝ аспект ще е логиката на психиката. Хората ще страдат най-много от досада, която ще се изражда в редица психически проблеми и неразположения.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР