Вече всички сме се окичили с мартеници и ако трябва

...
Вече всички сме се окичили с мартеници и ако трябва
Коментари Харесай

Животните които не изневеряват

Вече всички сме се окичили с мартеници и в случай че би трябвало да съблюдаваме поверията, няма да ги свалим, до момента в който не забележим щъркел. Прелетните птици от дълго време са се трансформирали в знак на моногамията, като се изключи че ги свързваме с бебета във вързопи.

Те се връщат всяка година в едно и също гнездо след дълъг път и споделят целия си живот единствено с един сътрудник. Женската мъти яйцата и се грижи за дребните, до момента в който чака мъжкия да се върне още веднъж при тях с храна. Когато някой от двамата сътрудници почине, другият изживява дните си в самотност.

Моногамията се среща най-много при птиците и доста по-рядко при бозайниците. Въпреки това, проучвания от няколко години насам демонстрират, че от ден на ден пернати също си разрешават да кривват от правия път и не се задоволяват единствено с една половинка.

Освен щъркелите, лебедите също са се трансформирали в знак на безконечната и красива обич. Сърцето, което образуват със своите грациозни шии, не е единственото удивително във връзката сред мъжките и женските екземпляри.

Те са дружно във всичко. Мъжките даже поемат част от отговорностите по мътене на яйцата. Подобна е обстановката и при пингвините. Мъжките, като се изключи че прекарват живота си единствено с една женска, а и са фамозни романтици.

При пухкавите птици, които живеят на студено, има дълъг интервал на ухажване. Мъжкарят омайва женската, подарявайки й цветни камъчета. А откакто основат потомство, двамата се грижат по равно за дребните.

Вълците постоянно свързваме с определението " единаци ". Но истината е, че те са едни от дребното бозайници, които поддържат моногамията в животинския свят. В множеството случаи глутниците се състоят от двамата сътрудници и техните поотраснали дребни.

Затова когато забележим самичък вълк, би трябвало да имаме поради, че най-вероятно е изгубил половинката си. Същата е обстановката и при бобрите, други от дребното моногамни бозайници.

Те прекарват огромна част от живота си след чифтосване в поддържане на връзката със своя сътрудник. Строят дружно своя дом, грижат се за наследниците си. Точно както гибоните. Тези маймуни могат да живеят до 35-40 години и ги прекарват все с един и същи сътрудник, споделяйки живота си и всички отговорности. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР