Възстановиха движението в тръбата за Варна на тунел "Витиня" по

...
Възстановиха движението в тръбата за Варна на тунел "Витиня" по
Коментари Харесай

Пуснаха ремонтираната тръба на тунел Витиня“

Възстановиха придвижването в тръбата за Варна на тунел "Витиня " по автомагистрала "Хемус ". Непосредствено преди стартирането на трафика строителният министър Николай Нанков и представители на организация "Пътна инфраструктура " направиха ревизия.

Проверката на тунел "Витиня “ на Автомагистрала „ Хемус “ сподели извънредно качество на строителството, разяснява министърът.

В понеделник - 25 септември, незабавно след края на трите почивни дни, ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и оборудването преди тунела. Движението на леките коли и на транспортните средства до 10 т ще бъде трансферирано в двете посоки в обновената тръба за Варна. Тежкотоварните транспортни средства над 10 т ще продължат да минават по наложителния обходен маршрут по път I-1 София - Ботевград.

"Целта е ремонтните действия на „ Витиня “ да завършат до края на ноември и през зимата по Автомагистрала „ Хемус “ да се пътува без ограничавания от строителни действия.
Обновената тунелна тръба на „ Витиня “ е извънредно съвременна за България и оттук насетне, по отношение на опциите на бюджета, и останалите уреди в страната ще бъдат приведени в същия тип - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение ", изясни министър Нанков.

В най-дългия, 1195-метров тунел в България, към този момент 15 вентилатора са свързани към автоматизирана система с вентилационно включване. Съоръжението разполага и с неповторима система за пожарна сигурност и пожароизвестяване, които бяха демонстрирани посредством симулация по време на инспекцията. Монтирани са и 374 лед осветителни тела.

"Ремонтът се просрочи във времето, само че искахме да съвместим стартирането на придвижването, дружно с това по мостовото оборудване, което имаше съществени проблеми от градивна позиция, изясни районният министър и добави, че задачата е била обезпечаването на сигурност и сигурност при употреба. Искаме Автомагистрала „ Хемус “ да е сигурна за прекосяване, да дава отговор на европейските стандарти ", акцентира Нанков.

По нея 47 км са единствено асфалтовите действия по сектори в неприятно положение След ремонта на десните тръби на тунелите „ Ечемишка “ и „ Витиня “, остава да бъдат ремонтирани още шест тръби на четирите тунела по автомагистралата. Необходим е ремонт и на мостови уреди. Поне 220 млн. лева са нужните средства. Ако има разполагаем запас, ремонтът може да се направи за две години. Затова толкоз бързаме с въвеждането на тол таксите, които ще подсигуряват наличния запас и по този начин няма да сме в тежест на бюджета ", разяснява министърът.

От думите му стана ясно, че пътният бранш сега се устоя посредством планове, финансирани от европейските фондове, заемни съглашения и остатъка в бюджета. Проблемът с финансирането ще бъде решен посредством въвеждането на тол таксите. Ще има по-добър надзор на качеството и разходването на средствата, акцентира Николай Нанков.

Министърът разгласи, че процедурата за избор на реализатор, който да построи и внедри тол системата, ще завърши през идващия месец, като следва отваряне на ценовите предложения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР