Възнагражденията на личните асистенти, които ще бъдат наемани по Закона

...
Възнагражденията на личните асистенти, които ще бъдат наемани по Закона
Коментари Харесай

Личните асистенти получават минимална работна заплата от идната година

Възнагражденията на персоналните асистенти, които ще бъдат наемани по Закона за персоналната помощ, ще бъдат в размер на минималната работна заплата за страната при 8-часов работен ден. Това утвърдиха депутатите от обществената парламентарна комисия преди окончателното гласоподаване на законопроекта в пленарната зала.

От 1-ви септември следващата година персоналните асистенти ще получават хонорари по този закон, а до тогава ще им бъде плащано по актуалните асистентски стратегии.

Омбудсманът Мая Манолова предизвести, че в случай че тези промени бъдат признати, тя ще сезира Конституционния съд. Според нея обезпечените 70 милиона лв. за задачата в бюджета на общественото министерство няма да са задоволителни и помощта още веднъж ще бъде лимитирана, което обезсмисля самостоятелната оценка:

" Ами би трябвало да отпаднат текстовете, които обвързват персоналната помощ със 71 милиона лв., с които разполага Социалното министерство, още повече че тези пари ще бъдат изразходвани до 1-ви септември от обществените стратегии, които дават общините и министерството. На процедура на 1-ви септември пари няма да има и хората ще останат без персонален помощник ".

Според омбудсмана отпуснатите от държавното управление спомагателни 150 милиона лв. ще обезпечат дейностите само по другия законопроект – този за хората с увреждания. Същата позиция показаха и представители на протестиращите майки на деца с увреждания.

Социалният министър Бисер Петков отхвърли опасенията и изясни, че отпуснатите 150 милиона лв. в допълнение ще покрият нараствания размер на месечните помощи за хората с увреждания и плануваните национални стратегии:

" Реално в законопроекта за персоналната помощ ще се разчита на тези 71,5 милиона. Съответно средствата, които ще компенсират, това са добавките за непозната помощ, които се изплащат от бюджета на Държавното публично обезпечаване и част от фамилната помощ по член 82, която също е планувана, когато адресат на тази помощ пожелае да употребява персонална помощ, също да се употребява за финансиране ", сподели Бисер Петков.

Междувременно протестиращите майки от палатковия лагер пред Народното събрание оповестиха, че митингът им продължава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР