Възходът на евтините китайски електромобили увеличава натиска върху традиционните производители

...
Възходът на евтините китайски електромобили увеличава натиска върху традиционните производители
Коментари Харесай

Цената - основният фактор за успех на пазара на електромобили

Възходът на евтините китайски електрически автомобили усилва натиска върху обичайните производители на коли, които би трябвало да разчитат на своите снабдители - от производители на материали за акумулатори до такива на чипове, да понижат разноските си и да разработят налични електрически модели по-бързо от авансово плануваното.

" Автомобилните производители в този момент в действителност се насочват единствено към налични транспортни средства, тъй като знаят, че би трябвало да го създадат, другояче ще изгубят от китайските си съперници ", споделя Анди Палмър, ръководител на английския стартъп Brill Power, който е създал хардуер и програмен продукт за повишение на успеваемостта на системите за ръководство на батериите на електрическите автомобили.

Палмър, някогашен основен изпълнителен шеф на Aston Martin, твърди, че продуктите на Brill Power могат да усилят пробега на електрическите автомобили с 60% и разрешават потреблението на по-малки акумулатори. А точно батерията е най-скъпият съставен елемент на един електрически автомобил.

Опасенията от закъснение на търсенето, защото електрическите автомобили са скъпи, усилва незабавната потребност от понижаване на разноските. И тази необходимост се вижда на всички места. Миналия месец Renault, да вземем за пример, декларира, че възнамерява 40% понижение на разноските за своите електрически автомобили, с цел да реализира ценови паритет с моделите, задвижвани с изкопаеми горива.

В същото време Stellantis построява европейски цех дружно с китайската CATL за произвеждане на по-евтини LFP акумулатори и неотдавна показа електрическия SUV Citroen e-C3, чиято цена стартира от 23 300 евро. Volkswagen пък създава електрически автомобили с цена 25 000 евро.

Винсент Плувинаж, основен изпълнителен шеф на основаната в Пало Алто, Калифорния, компания OneD Battery Sciences, изяснява пред Reuters, че при последните му визити при европейски автомобилни производители всяка среща е започвала с еднакъв рефрен: " Намаляването на разноските в този момент е по-важно от всичко останало ".

OneD прибавя силициеви нановлакна към графитен материал за аноди на акумулатори за електрически транспортни средства, с цел да усили пробега и да редуцира времето за зареждане, спестявайки 281 $ - съвсем 50% - спрямо потреблението единствено на графит за 100 киловатчаса (kWh) батерия за електрически транспортни средства.

Това може да понижи тежестта на батерията за електрически автомобили с 20% при същия пробег, споделя Плувинаж.

OneD, чийто вложител и клиент е General Motors, е създала индустриален развой въз основата на относително евтини машини, употребявани в производството на слънчеви панели, защото съгласно Плувинаж производителите на коли не харесват комплицирани и скъпи нови процеси. Първият тестов цех на OneD ще бъде открит при започване на идната година.

Базираната в Ходенхаген, Германия, компания Veekim пък е създала мотор за електрически транспортни средства с магнити, употребяващи форма на ферит или стоманен прахуляк, вместо редки земни детайли, който пет автомобилни производители и снабдители тестват за планове за налични електрически транспортни средства.

Традиционните производители на коли желаят да понижат потреблението на редкоземни детайли, защото Китай господства в добива и преработката им, а основният изпълнителен шеф на Veekim Питър Зигъл разяснява, че потреблението на по-евтин ферит и евтини процеси - в това число 3D-отпечатани медни кабели - може да понижи цената на мотора на електрическия автомобил с 20%.

Всичко е обвързвано с цената

Европейските производители на коли реагират на навлизането на евтини електрически автомобили от Китай, само че по всичко проличава, че занапред би трябвало да бъдат търсени решения, тъй като китайските компании възнамеряват още по-евтини модели. Хечбекът Dolphin на BYD, да вземем за пример, започва в Обединеното кралство на цена от 26 000 паунда, което е с съвсем 30% под началната цена на хечбека VW ID.3.

Въпреки че са ненапълно предпазени от китайския импорт на електрически транспортни средства посредством дотациите в Закона за понижаване на инфлацията, американските представители на бранша, също търсят способи за основаването на по-достъпни електрически транспортни средства.

GM декларира, че е икономисала милиарди посредством създаването на по-евтин акумулаторен пакет с LFP акумулатори за актуализирания си Bolt EV, който ще бъде пуснат на пазара през 2025 година, две години по-рано от плануваното.

Ford пък декларира, че ще понижи разноските си с помощта на 50% нарастване на " вътрешните доставки " на части като акумулатори и инвертори.

И представителите на локалната екосистема откликват на този блян на водещите производители в Съединени американски щати. Базираната в Мичиган компания Our Next Energy (ONE) създава акумулаторна батерия Ares с по-евтина технология LFP, която би трябвало да обезпечи същия пробег за половината от цената, и батерия Gemini, която предлага продължен пробег и би трябвало да коства 75 долара/киловатчас в съпоставяне със междинната цена през днешния ден от 130 долара/киловатчас.

В същото време основаната в Сан Карлос, Калифорния, компания CelLink създава ламиниран лист, който замества кабелните снопове - трудоемки за направа и монтаж - и може да се инсталира от роботи. Миналата година CelLink набира 250 млн. $ от вложители, а през май афишира, че е получила заем от държавното управление на Съединени американски щати в размер на 362 млн. $ за фабриката си в Тексас.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР