Въздушният трафик се срина почти изцяло заради пандемията и според

...
Въздушният трафик се срина почти изцяло заради пандемията и според
Коментари Харесай

Авиокомпаниите издишат, но шефовете им стават все по-богати

Въздушният трафик се срина съвсем напълно поради пандемията и съгласно най-оптимистичните прогнози ще върне старите си равнища едвам към 2024 година. Загубите са десетки милиарди, само че това не пречи на висшите мениджъри да си раздават великодушни бонуси и сега.

Европейският съюз анулира условията за летищните
слотове, които задължават самолетните компании да употребяват минимум 80% от непокътнатите часове и дни за политане и кацане. Но и тази мярка не оказа помощ. За да спасят бизнеса си, десетки компании започнаха да оферират атракцията "полет до на никое място ". Срещу избрана сума - сред 500 и 2000 $, пасажерите се качват в самолета и се радват на първокласно бордно обслужване, до момента в който филми от екзотични дестинации. Другият вид е самолетът да направи едно кръгче и да кацне назад. В същото време, управленията на редица компании, оцеляващи поради държавните помощи и милостта на акционерите, не престават да си раздават големи бонуси.

IAG – пенсиониране за 883 000 паунда

Един от най-дълго задържалите се в промишлеността основни изпълнителни шефове – Уили Уолш, който ръководеше една от най-големите авиационни групи в света - IAG, сплотяваща British Airways, Iberia, Aer Lingus и Vueling, се отдръпна на 8 септември.

Това се случи, тъкмо когато акционерите трябваше да преглътнат наливането на милиарди евро, с цел да се спасят от пандемичната турбуленция. Само за второто тримесечие на годината, IAG регистрира чиста загуба в размер на 2.1 милиарда евро. И, до момента в който по- "ниските " мениджъри се чудят по какъв начин да преструктурират компанията, а няколко хиляди дългогодишни служащи са застрашени да останат на улицата, Уолш се отдръпна в подобаващ отдих с годишен
бонус от... 883 000 паунда.

По принцип - неприятно няма. Проблемът е, че 58-годишният ирландец умерено можеше да се откаже от тази екстра, тъй като от 2011 година насам е инкасирал 33 млн. паунда единствено от заплати.

Wizz Air – подобаващ
бонус от 533 000 евро

Изпълнителният шеф на Wizz Air Йозеф Варади чака да получи 533 000 евро
бонус, а годишната му заплата е 2.8 млн. евро годишно. За разлика от Уили Уолш обаче той си е заслужил всеки евроцент.

Приходите на нискотарифния колос са нарастнали с 19.1% на годишна база до 2.76 милиарда евро през 2019-2020 година. Резултатите са регистрирани до 31 март, по-късно - поради пандемията - бизнесът на Wizzair пада, само че компанията не е в заплаха. Така че
бонусът на шефа е с съображение.

Според плановете 1.5 милиарда евро кеш ще стигнат на превозвача да издържи 20 месеца, даже в случай че прибере всички свои самолети в хангарите. Причината е, че клиентите на WizzAir са на междинна възраст от 32 години - по-млади от тези на съперниците и не се опасяват толкоз доста от вируса. Авиокомпанията обслужва и доста жители на Централна и Източна Европа, които работят на запад, само че постоянно се връщат по родните си места.

Air France-KLM - 798 000 евро за ръководство на ръба

Изпълнителният шеф на Air France-KLM Бен Смит реши, че в този момент е идеалното време да вземе 798 000 евро
бонус. Проблемът е, че самолетна компания е на ръба на оцеляването и продължава да се крепи единствено поради държавните гаранциите, които получи.

Air France-KLM е тежко наранена от пандемията, тъкмо както другите самолетни компании, и се наложи държавните управления на Франция и Холандия да я спасят. Франция ще обезпечи 7 милиарда евро за подкрепяне на самолетната компания, а Холандия ще даде сред 2 и 4 милиарда евро. Въпреки протеста на акционерите, Смит ще си получи
бонуса, тъй като и на запад е като у нас: не е вманиачен оня, който яде зелника...

Ryanair – гуляй по време на чума за 4 19 000 паунда

Шефът на Ryanair Майкъл О'Лиъри прибира 419 000 английски лири
бонус, макар че самолетната компания е една от най-пострадалите - анулирани са хиляди полети, личният състав е на сериозния най-малко, а загубите са за милиарди.

Пандемичният срив на въздушния трафик трайно вкара най-голямата европейска нискотарифна самолетна компания Ryanair в зоната на загубите. Чистият резултат съставлява загуба от 185 млн. евро за първото тримесечие, а до края на юни пасажерите на довчерашния колос са се стопили от 42 милиона на 500 хиляди. Ryanair разгласи, че това са най-трудните месеци в неговата 35-годишна история.

Според Майкъл О'Лиъри обаче
бонусът му бил изцяло подобаващ, тъй като се изчислявал въз основа на облагата на компанията и персоналните му резултати. Формално той е прав - ирландската самолетна компания се отхвърли от държавната помощ, тегли на ниска цена заем в размер на 600 млн. паунда от Английската централна банка и се похвали с внушителни парични запаси от 3.9 милиарда евро. По създание обаче даже в изискванията на пандемия огромният бизнес по никакъв начин не обича да мисли за морал.

Lufthansa – шефът получава 85 междинни заплати

Шефът на Lufthansa Карстен Спор се разписва на месечна "надница ", която е 85 пъти по-голяма от междинната заплата в компанията. Според годишният отчет на компанията, през 2019 година Спор е проработил от заплати "само " 4.2 млн. евро.

Въпреки че сега оцеляването на Lufthansa се прави оценка на 9 милиарда евро (те би трябвало да дойдат под формата на финансова помощ, обезпечена от няколко държави), висшите мениджъри откровено се надяват да си раздадат някой и различен
бонус. Съвсем естествено, на последното съвещание акционерите изрично отхвърлиха тази концепция, само че... единствено към този момент.

За първите шест "корона " месеца, загубите на компанията се пресмятат на 3.6 милиарда евро, от които 1.5 милиарда евро са насъбрани през второто календарно тримесечие на годината, когато пикът на пандемията докара до съвсем цялостно прекъсване на полетите по света.

Неотдавна стана ясно, че компанията ще редуцира много повече работни места от към този момент оповестените 22 000, както и че ще извади още самолети от употреба, тъй като загубите й към този момент възлизали на към 500 млн. евро на месец. Като позитивно се прави оценка желанието до края на първото тримесечие на 2021 година да бъдат съкратени и 20% от управническите постове, тъй като "приземяване на още самолети " ще коства към 1.1 милиарда евро.

Нова компания върху руините на Alitalia

В италианската компания Alitalia не може и да дума да става за
бонуси. Тя се разпада, с цел да се построи още веднъж. Четирима министри от левоцентристкото държавно управление подписаха декрет за основаване на нов народен транспортьор. Този развой ще коства на бюджета 3 милиарда евро.

Италианският министър на превоза Паола Де Микели съобщи, че проектът ще бъде с петгодишна вероятност, а задачата е да бъде избегнато осакатяването на националния транспортьор посредством стесняване на активността, закриване на работни места и "приземяване " на флотилията от над 100 самолета. Медиите залагат какво ще е името на новата компания, като любимците са ITAliana или Alitalia ita.

Правителството посочи, че самолетната компания с преобладаващо държавно присъединяване ще бъде единствено краткотрайно събитие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР