Вавилон е най-старият град в света. Намирал се е встрани

...
Вавилон е най-старият град в света. Намирал се е встрани
Коментари Харесай

Митология: Възходът и падението на Вавилон

Вавилон е най-старият град в света. Намирал се е настрана от река Ефрат и по това време е бил значим манифактурен град. Освен това е станал комерсиален център на търговия сред Изтока и Запада, с търговци, транспортиращи артикули по земя и море.

Вавилон е построен в късната част на третия милениум от човек на име Нимрод. Първоначално се е наричал Babel, което значи комплициране. Според Библията точно тук Бог е объркал езиците на народите. В по-късните епохи е имало доста хора, създали по разширил рамките на града, укрепил го е и е построил столицата на империя и общество, основано на ролята на закона, така наречен Кодекс на Хамурапи. На върха на каменна колона е вписан и неговия законов код.

По-късно градът е бил окупиран от разнообразни сили, най-значимо от хитите и асирийците. Накрая, към 645 прочие Хр. Набополасар открива нова династия във Вавилон. Неговият наследник, Навуходоносор II, способства за най-голямото възхваляване на града. Той организира няколко плана на градежи, включващи храмове, покои, защитни стени, а най-известният му план са Вавилонските градини.

 Кулата във Вавилон

Според гръцкия географ Страбо, градините се състояли от тераси, обсипани със скъпоценни камъни, намиращи се една под друга и задоволително огромни да съберат цели дървета. Тези градини станали толкоз известни, че се трансформирали в едно от седемте чудеса на Античния свят.

Разнообразните планове създали Навуходоносор доста горделив от своето достижение, както е записано в Библейската книга на оракул Даниил. Постиженията му са документирани и в многочислени клинообразни надписи. В „ Археологията и Библията ” на Д. Бартън (1949) е даден образец за тези надписи: „ при ограждането на Вавилон на източната страна сложих постоянна стена. Изкопах трап, стигайки равнището на водата. След това видях, че стената, която беше приготвил татко ми, е прекомерно дребна. Изградих с минерална смола и тухли мощна като планина стена, която да не може да бъде премествана и я свързах с тази на татко ми. ”

Във своя напредък Вавилон в действителност е изглеждал непробиваем за своите врагове. Археолозите показват, че градът се е намирал от двете страни на река Ефрат, което значи че тя е минавала през града, осигурявайки задоволително вода при положение на блокада. Реката се е употребила и като изкопен трап към града, осигурявайки естествената му отбрана. Зад този трап вавилонците са построили двойна система от стени и се считало че те са толкоз дебели, че на покрива им е можело да се разминат две впрегнати каруци. По продължение на реката стените имали набор от равни медни порти.

Накрая, колкото и постоянен да изглеждал градът, през една нощ към 539 прочие Хр., той паднал действително без никаква битка. Завоевателят бил персиец на име Кир Велики. Докато хората от града чествали, войската на персиеца трансформирала естествения курс на река Ефрат и откакто спаднала до задоволително равнище войската се трансферирала на брега и нахлула през отворените порти, изненадвайки града. Интересно е, че 200 години преди този случай библейският оракул Исая предсказва, че това ще се случи. Цирус дори е упоменат по име.

 релеф на Лъв във Вавилон

След това завземане, Вавилон трайно запада до момента в който най-после не запустява. Смята се, че през последните 2000 години хората не престават да плячкосват античния град поради изключително добре опечените му тухли.

Дали Вавилон в миналото ще бъде възобновен?

През 80-те Саддам Хюсеин подрежда обновяване на града, само че това в никакъв случай не се случва. Интересно още веднъж е че библейските пророци Исая и Йеремия преглеждат и края на съществуването на Вавилон.

В книгата „ Изследвания върху археологията и Стария завет ” се загатва: „ Тези солидни руини, от които като се изключи работата на Колдуей, има напълно малко разкопки, през последните няколко века са подложени на голямо разграбване за строителни материали. Отчасти като последица от това, огромна част от повърхността наподобява в подобен безреден ред, което доста мощно припомня пророкуването на Исая. Впечатлението за опустошаване, съчетано с безводието, са запечатани в големите площи от руини. ”

До ден сегашен от този популярен и проспериращ град са останали единствено опостушени остатъци и митове носещи се от потомство на потомство.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР