Въвеждаме НАТ – технологията за диагностика на донорската кръв за

...
Въвеждаме НАТ – технологията за диагностика на донорската кръв за
Коментари Харесай

България въвежда технология за изследване на кръвта на световно ниво

Въвеждаме НАТ – технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции и подвигаме качеството на трансфузионната система на България на международно равнище. По този метод ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните съставни елементи и ще създадем опция за попречване случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции заради ранно им разкриване. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на представянето на NAT технологията за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система в България.

До в този момент се работеше по два метода, които са доста чувствителни, само че скритият „ прозоречен “ интервал, в който не може да се открие налична зараза, стига до повече от 3 седмици. NAT-технологията съкратява извънредно доста времето – до 3-4 дни, в което излизат резултатите на изследваната кръв и кръвни съставни елементи.

Финансирането за пилотно въвеждане на NAT технологията е обезпечено от Министерство на образованието и науката и е в размер на 5 000 000 лева Закупени са шест апарата от най-голям клас за осъществяване на NAT диагностика на дарената кръв с нужните реактиви и софтуерно обезпечаване, като два от апаратите са за Националния център по трансфузионна хематология, а за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология (РЦТХ) е обезпечен по един уред.

Здравното министерство предлага и нормативна смяна, която планува центровете по трансфузионна хематология да оповестяват неотложно съществуването на позитивните резултати за трансмисивни инфекции персонално на донорите, на персоналните лекари и на съответната районна здравна ревизия. Това е част от системата за „ ранно обявяване на инфекцията “, за осъществяване на ранни клинико-лабораторни проучвания и съвещания със съответни експерти, стана ясно още от думите на здравния министър.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР