Във вторник Швеция и Финландия ще подпишат протокол за присъединяване

...
Във вторник Швеция и Финландия ще подпишат протокол за присъединяване
Коментари Харесай

Путин и Ердоган с предупреждения за разширяването на НАТО

Във вторник Швеция и Финландия ще подпишат протокол за присъединение към НАТО, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг. Това стана допустимо, откакто Турция отдръпна възраженията си, а двете страни се ангажираха да спомагат в битката с кюрдските придвижвания, които Анкара счита за терористични.

В края на срещата на НАТО в Мадрид президентът Реджеп Ердоган окачестви меморандума с Финландия и Швеция за НАТО като дипломатическа победа за Турция. Той обаче прикани северните страни да изпълнят поетите отговорности.

Ние акцентираме върху посланието, че чакаме същинска взаимност от нашите съдружници, освен на думи, само че и на дело, сподели Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Повод за опасения основава реакцията на съветския президент. Владимир Путин уточни, че Русия не е имала проблеми с Финландия и Швеция и те могат да се причислят към НАТО, само че добави:

Сега, при положение на разполагане на военни контингенти и инфраструктура, ние ще бъдем принудени да отговаряме реципрочно и да сътворяваме същите закани за териториите, от които идва опасност за нас. Това е явно.

Най-близките съседи на Финландия и Швеция чакат изненади от Путин, само че не демонстрират безпокойствие.

Такъв е маниерът на този режим - пробват се да ни сплашат, да покажат, че сме слаби и нерешителни. Но ние имаме историческа опция да потвърдим, че този път всичко ще е друго. Европа и НАТО ще бъдат мощни, ще подхващат нужните дейности и този път Путин ще бъде подложен на мястото, където би трябвало да бъде, сподели Гитанас Науседа, президент на Литва.

Съмнявам се, че той ще нападне директно Швеция или Финландия. Ще забележим хакерски атаки, хибридни офанзиви. В ход е осведомителна война, само че не и стандартна война, двоумя се това да стане, сподели Кая Калас, министър председател на Естония.

Според френския президент отводът на двете страни от неутралитет е стратегическо обръщение към Русия.

Това удостоверява обстоятелството, че войната на президента Путин в Украйна е огромна стратегическа неточност, в това число и за него самия. Той реализира това, че страни, които до момента бяха по-предпазливи или резервирани към алианса, вземат решение да се причислят към него, сподели Еманюел Макрон, президент на Франция.

По думите на Макрон решението на Русия да стартира война е довело до подсилване на алианса и сближение на Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР