След два дни дебати и прекъсване на заседанието заради спиране

...
След два дни дебати и прекъсване на заседанието заради спиране
Коментари Харесай

Одобриха новото правителство на Република Северна Македония

След два дни диспути и спиране на съвещанието поради прекъсване на тока, Народното събрание на Република Северна Македония утвърди държавното управление на Християн Мицкоски. В първото изявление след избирането си, новият министър председател съобщи, че промени в Конституцията няма да има. По време на клетвата той употребява името Република Северна Македония, само че даде обещание, че ще се бори против " несправедливостта ".

След дни на непоносима горещина, гръмотевична стихия връхлетя Скопие и прекъсна тока в Народното събрание за 30 минути. Двудневните диспути приключиха с гласуването на ново държавно управление. Одобриха го малко преди среднощ - кабинетът на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски беше гласуван при 21 отсъстващи депутати, с поддръжката на 77 гласа, срещу бяха 26-ма.

От съвещанието отсъстваха депутатите от обединението Европейски фронт. А някогашната ръководеща партия Социалдемократически съюз и Левицата гласоподаваха срещу. Непосредствено преди да получи поддръжката на болшинството, Християн Мицкоски се обърна към опозицията:

" Тази ваша теза, че в Преспанския контракт сме споделили нещо, а сме правили друго, освен, че е неистина, само че е и срамна. Да ви разясня, този български диктат, до момента в който аз съм министър председател, няма да мине и няма да има промени в конституцията. Това би трябвало да ви е ясно. Направихте неточност, тази неточност ще коства доста на всеки жител на Македония. "

Новото държавно управление има 24 члена. В обединението влизат ВМРО-ДПМНЕ с 15 министерства, останалите се разпределят сред албанската коалиция ВЛЕН и придвижване ЗНАМ. Първи посланик на Северна Македония става заместник-председателя на Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ Тимчо Муцунски. Във фокуса на ръководството на новото държавно управление ще бъде европейската интеграция, разгласи Християн Мицкоски:

" Ще понижим налозите, ще увеличим пенсиите, ще стартираме план с над 200 милиона евро за общински планове. Един милиард евро за македонската стопанска система. Нови задгранични вложения за нови работни места. Безплатни учебници за всички, фронт против корупцията. Борба за напредък до 5 % на македонската стопанска система. Начало на нов капитал, инфраструктурни планове и доста други неща. За вас, за нас. Това ще бъде държавно управление на народа, идва ново потомство, с цел да се гордее Македония. Това е последният късмет за това. "

При клетвата министър председателят и новите министри произнесоха конституционното име на страната. Но не и по време на дебатите. Християн Мицкоски назова обозначението " северна " " срамна добавка ".

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис съобщи, че решението на новите македонски управляващи да не употребяват конституционното име на страната във вътрешния обществен дискурс е жестоко нарушаване на Преспанския контракт ". Герапетритис акцентира, че " зачитането на интернационалното право и интернационалните съглашения е в основата на интернационалния мир и сигурност и не значи изборното му използване ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР