Във вторник шведският вестник Фламман организира противоречив конкурс. Главният редактор

...
Във вторник шведският вестник Фламман организира противоречив конкурс. Главният редактор
Коментари Харесай

Шведски вестник предлага 1000 евро в конкурс за обида на Ердоган

Във вторник шведският вестник " Фламман " провежда спорен конкурс. Главният редактор на вестника, Леонидас Аретакис, разгласи, че ще присъди 10 000 шведски крони (1000 евро) за " сатирични рисунки " на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара към момента не е коментирала състезанието, само че той евентуално ще провокира наказание от страна на Турция, която към този момент е в несъгласие със скандинавската страна поради явната ѝ приемливост към терористичната формация ПКК. Конкурсът е разгласен като реакция на рецензиите на Турция към демонстрацията на поддръжници на ПКК предходната седмица в Стокхолм, по време на която тълпата окачи плашило на Ердоган, оповестява вестник „ Сабах ”.

Шведското издание разгласи състезанието с рисунка на шведския художник Карл Йохан де Геер (известен с рисунката си " Осквернете знамето " ). Вестникът заменя шведското знаме в истинската творба на Де Геер с турско знаме, като до " горящите " полумесец и звезда е изписана жаргонна дума. Той съобщи, че ще разгласява " най-хубавите произведения " в идващите издания и дефинира 20 януари като краен период за изпращане на творбите.

Турция има право на глас при утвърждението на кандидатурата за участие на Швеция и Финландия в НАТО, само че единствено при изискванията на Анкара. Миналата седмица Ердоган съобщи, че изгонването на терористи е наложително изискване за Швеция, в случай че желае да получи правото да се причисли към НАТО.

" Турция сподели на Швеция, че нейният парламент не може да ратифицира участието на Швеция в НАТО, в случай че те не екстрадират терористите, които са при тях ", сподели Ердоган, като се базира на уговорката на Швеция и Финландия от юни предходната година като част от съглашение за заемане на по-твърда позиция против тероризма, с цел да се причислят към алианса. " На първо място, те би трябвало да екстрадират близо 130 терористи, с цел да минат предложенията им през нашия парламент, (но) за жалост, към момента не са създали това ", изясни Ердоган в тирада пред младежка среща в югозападната провинция Мугла.

Позовавайки се на взаимна конференция, която организира през ноември предходната година с шведския министър-председател Улф Кристерсон, Ердоган съобщи, че е споделил на Швеция да екстрадира в Турция обвинения за бягство Бюлент Кенеш, като акцентира значимостта на въпроса, защото Кенеш принадлежи към група ФЕТО. Кенеш, някогашен основен редактор на вестник Today`s Zaman и обвинен член на ФЕТО, живее в Швеция.

Като съобщи, че по улиците на столицата Стокхолм постоянно се следят демонстрации на поддръжници на ПКК, Ердоган акцентира, че Турция неведнъж е предупреждавала Швеция за това, само че " макар нашите предизвестия, за жалост, нямаше никакви дейности за прекъсване на демонстрациите на ПКК/YPG ".

Турският президент съобщи също, че ръководителят на Народното събрание Мустафа Шентоп е отменил визитата на шведския си сътрудник Андреас Норлен в Турция в отговор на неотдавнашните открити провокации на поддръжници на ПКК в Стокхолм. " Ако те не вземат отношение към тази обстановка, това може да обтегне още повече връзките ни с Швеция ", добави той, единствено няколко дни откакто проява в Стокхолм непосредствено насочи закани против самия Ердоган.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР