Varna24.bg Както всяка година цветята във Варна поскъпнаха за празника

...
Varna24.bg Както всяка година цветята във Варна поскъпнаха за празника
Коментари Харесай

Цветята във Варна поскъпнаха за празника на влюбените, знаем ли символиката им?

Varna24.bg Както всяка година цветята във Варна нарастнаха за празника на влюбените, откри репортерска инспекция на Varna24.bg

Търговците по цветните пазари изясняват, че повишаването не е съществено и се дължи на доставчиците, които завишили цената. Промените обаче не стряскат варненци и от през вчерашния ден още търговията по цветните борси върви с цялостна мощ. 

Изобилието и предлагането са големи, като цените варират от левче за букетче от кокичета и минзухари, сред 3 и 5 лева за роза, 2 лева за филиз фрезия или лале, 3 лева за хризантема. Има големи букети, чиято цена варира от 10 до 50 лева, както и саксийни цветя, които също са с най-разнообразни цени. 

Ако към момента не сте решили с какво да зарадвате обичаната жена, добре е да се запознаете със символиката на всяко цвете, защото другите цветя символизират и разнообразни страсти и по-специални послания. Изборът на типа цвете в никакъв случай не трябва да е инцидентен. За да изберете вярното, научете повече за характерния език на цветята.

Вярата в смисъла на цветята има дълбоки исторически корени. Тази традиция е въведена и пренесена от крал Чарлз ІІ в Швеция от Персия през 17 век, само че има своето начало в по-стари антични практики. Езикът на цветята процъфтява през времето на Викториянската ера, когато откритото изложение на любовни благосклонности и еротични подмятания се е смятало за аморално и подриващо публичните нрави. Ето за какво " кодът " на цветята се е наложил като внимателен скришен език без думи, посредством който младите влюбени си комуникирали. Известно е, че освен всяко цвете има свое значение, само че и другите му багри – те показват избрани нюанси, а от време на време и цели хрумвания. Така един букет може да съобщи цяло едно обръщение от усеща. Ето защо загатват другите цветя:

Бегония  – благопожелание за дълъг живот и положително здраве.

Божур  – неутрално цвете, уместно както за обичаната, по този начин и за другари или родственици. Поднася се на сантиментални и чувствителни дами. Символизира внимание и нерешителност на възприятията.

Виолетки  – израз на невзискателност, стеснителност и огромна благосклонност, а също по този начин и на непрестореност в връзките.

Градински теменужки  – семпло и доброволно цвете, израз на откровена благосклонност и любов.

Далия  – достолепие и грациозност.

Зюмбюл  – прохлада, младост, невзискателност. Непринудено цвете, доста уместно за пролетните празници. Има доста мощен и прелестен мирис. В Ориента го сервират в символ на любов на младоженците.

Ирис  – другарство и предзнаменование за положителни вести.

Кала  – хубост, финес и царственост.

Калия  – у нас калиите са знак на чистотата на младоженката, само че в Западна Европа са траурни цветя.

Карамфил  – в някои култури се възприема като траурно цвете. Той е доста подобаващ за съчетаване в букети. Поднася се при по-небрежни обстановки.

Лале  – знак на най-искрени усеща и любов. Пролетно цвете, уместно за 8 март.

Лилиум, Крем  – знак на кралската власт, господство, мощ. Цвете, което е уместно за по-специални и тържествени мотиви.

Люляк  – значи лиричност, сантименталност. Символизира хубост и непорочност.

Маргарита  – наименованието значи още перла. Небрежно цвете за по-неформални мотиви. Символизира непорочност и непорочност.

Момина сълза  – горест, само че и чупливост и непорочност.

Нарцис  – съгласно някои е студено цвете, изключително поради жълтия му цвят и в случай че се свърже с мита за Нарцис. Факт е обаче, че е едно от най-предпочитаните пролетни цветя.

Орхидея  – непосредственост в любовта, нежна и преходна хубост.

Фрезия  - непорочност, хубост и страст.

Хризантема  – националното цвете на Япония, фигуриращо и в герба й. Символ на другарство и топли усеща. Непретенциозно цвете, уместно за всевъзможни мотиви.

Циклама  – цвете, което не може да остане неусетно. Подходящо е за по-специални мотиви. Символизира пристрастеност, наситени усеща.

Розата  символизира любовта и възхищението от този, на който се подарява. Предпочитат я пламенни, жизнерадостни и буйни натури. Възрастта на дамата играе роля в избора на подобаваща роза. Добре е на младите девойки да се подаряват рози в светли тонове. Цветовете са от огромно значение:

- Червена роза – непокътнат знак на любовта, сервира се на обичания човек, когато желаеме да кажем “обичам те “. Има значение дали се подарява изцяло разцъфнало цвете или още неразтворен цвят. Пъпката на алената роза също значи мощни усеща, които обаче би трябвало да бъдат непокътнати в загадка.

- Жълта роза – постоянно се счита за обръщение на ненавист. Според други тълкувания в действителност приказва за другарство. Жълтата роза е автентичен избор, от който не трябва да се страхувате.

- Розова роза – деликатност, признателност, топли усеща. Симпатия. Не съдържа агресивността на любовната алена роза. Подходяща е за другари и близки.

- Бяла роза – символизира честност, откровеност, непорочност, непорочност и непорочност.

- Лилава роза – знак на влюбването от пръв взор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР