Върховният съд на щата Мейн разпореди бившият президент на САЩ

...
Върховният съд на щата Мейн разпореди бившият президент на САЩ
Коментари Харесай

Щатът Мейн разреши на Тръмп да участва в първичните избори

Върховният съд на щата Мейн разпореди някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп да бъде позволен в първичните избори на локалните републиканците за установяване на претендента им за президент. Съдът връща Тръмп в изборите най-малко, до момента в който федералният Върховен съд излезе със мнението си.


Няколко американски щата са изправени пред казуса дали да позволен Тръмп до първичните избори поради ролята му при нападението на Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година от негови поддръжници. Държавният секретар на Мейн госпожа Шена Белоуз бе наредил Тръмп да не взе участие в гласуването. Бившият президент изиска от Върховния съд на щата да бъде анулирано. В настоящето си решение Върховният съд на щата „ предписва на държавният секретар на щата да изчака решението на Върховния съд на Съединени американски щати “.

По подобен метод стои въпросът и с щата Колорадо, чийто Върховният съд постанови предишния месец, че Тръмп няма право да взе участие в първичните президентски избори заради нарушавания на 14-ата корекция на конституцията на Съединени американски щати. Републиканската партия на щата апелира това решение пред Върховния съд на страната.

Раздел трети от 14-та корекция не разрешава на всеки да заема обществена служба, в случай че е взел участие в " въстание или протест ", откакто един път е заречен да поддържа и пази Конституцията. Поправката, утвърдена през 1868 година след Гражданската война, имаше за цел да попречи на поддръжниците на робовладелската Конфедерация да бъдат избирани в Конгреса или да заемат федерални длъжности. Заповедта от сряда в Мейн значи, че Тръмп ще има право да се яви на първичните избори в щата на 5 март, „ в случай че Върховният съд преди тази дата не откри, че президентът Тръмп е дисквалифициран да заема длъжността президент “. Други съдилища също оспорват правото на Тръмп да взе участие в първичния избор. Но Ссъдилищата в Минесота и Мичиган неотдавна постановиха, че Тръмп би трябвало да взе участие в първичните избори. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР