Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

ЕС обмисля извънредна среща на външните министри

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел разгласи през днешния ден желание да свика изключително съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи, в случай че до неделя няма единодушие по новите наказания против Русия. Засега не сме изпратили предложения за изключителна среща, само че може да я насрочим за идния понеделник, означи представител на Европейската работа за външна активност.

Говорител на Европейската комисия посочи, че ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен нощес е пътувала до Будапеща, с цел да се запознае с паниките на Унгария във връзка желанията на Европейски Съюз да приключи до края на годината вноса на съветски нефт. Говорителят не посочи дали Европейска комисия не е знаела до момента, че Унгария е изцяло подвластна от този импорт поради неналичието на инфраструктура за други доставки.

По неговите думи въпросът за развиването на инфраструктурата е бил подложен, само че не са били разисквани периоди за строителството на съответните уреди. Говорителят съобщи, че Фон дер Лайен и унгарският министър председател Виктор Орбан не са разговаряли за подхванатата от комисията процедура против Будапеща по новите правила за обвързване на бюджетните разноски със положението на законността.



Знаем, че Унгария и други страни от Европейски Съюз са мощно подвластни от съветските петролни доставки и би трябвало да потърсим нужните решения. Вече бяха обрисувани насоки за работа, добави представителят. Той не можа да посочи кои страни от Европейски Съюз ще бъдат поканени на видеоконферентна среща за разискване на компликациите по одобряването на новите наказания. По неговите думи виртуалното съвещание ще се състои, когато се реализира прогрес на техническо ниво.

Европейска комисия няма пълномощия да прави отстъпки, съобщи представителят във връзка настояването на някои страни да получат пролонгация в приложението на новите наказания. Направихме предлагането за глобите след координиране с страните, не разясняваме неприключили договаряния, уточни той във връзка съвещанията на ниво посланици на Европейски Съюз, където се чака първичното утвърждение на предлагането на комисията.

Не мога да предположа по кое време глобите ще бъдат утвърдени, само че имам вяра, че това ще стане допустимо най-скоро, заключи представителят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР