Върховният административен съд (ВАС) засекрети делото, което бившият шеф на

...
Върховният административен съд (ВАС) засекрети делото, което бившият шеф на
Коментари Харесай

ВАС засекрети делото срещу бияч №1 на МВР

Върховният административен съд (ВАС) засекрети делото, което някогашният началник на звеното за битка с безредиците в столичната профилирана полиция Андон Андонов води против Министерството на правораздаването. Андонов съди Министерството на правораздаването, откакто бе уволнен от него.

Той се оказа чиновник на Министерство на правосъдието, откакто Бюрото по отбрана беше трансферирано от основния прокурор съм министерството. Андонов бе подслонен от Иван Гешев откакто се развихри абсурда с полицейското принуждение над протестиращите против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор. Бившият полицейски началник беше упрекнат по делото за насилието, което обаче прокуратурата протака към този момент над 2 години.

Казусът с уволнението на Андонов стига до Върховен административен съд по тъжба на правосъдното министерство, защото на първа инстанция Министерство на правосъдието загуби. Андонов беше уволнен от Министерство на правосъдието през ноември 2021 година от тогавашния длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев.

На първа инстанция делото против уволнението му се падна персонална на ръководителя на Административния съд в София (АССГ) Радостин Радков. Той анулира заповедта на Демерджиев и присъди министерството да заплати на Андонов 660 лева разходи.

Андонов е уволнен с претекст, че е бил в едногодишен изпитателен период и оценката му за осъществяване на длъжността е посочила, че той не се оправя.

Реклама

За да бъде уволнен някого в тази догадка обаче, би трябвало да са изпълнени по едно и също време две неща: той за първи път да заема държавна работа и да не е изтекла една година от първото му назначение на държавна работа, и органът по назначението да реши, че желае в границите на този едногодишен период да приключи служебното правно отношение, без да дължи предупреждение и претекстове, изясни съдът.

Въпросният едногодишен изпитателен период стартира да тече от първичното назначение на държавна работа. А това при Андонов се е случило още през 1994 година, одобри арбитър Радков. Андонов е назначен в Министерство на вътрешните работи пред 1994 година и работи там до февруари 2021 година, когато със заповед на основния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

От материалите по делото в АССГ се вижда, че до момента в който Гешев е бил началник на Андонов, го е наградил с отличие знак „ Прокуратура на Република България “ за образцово осъществяване на служебните отговорности.

Когато делото стигна до висшата инстанция обаче, изненадващо беше засекретено с обяснението, че измежду материалите има конфиденциален том.

Върховен административен съд заседава по проблема през вчерашния ден при закрити порти. От съда споделиха за „ Сега “, че делото е оповестено за решение. Това значи, че магистратите са го приели за изяснено и следва до месец да произнесат окончателното си решение. Предстои да забележим дали и то ще се окаже секретно.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР