Въпреки турбуленциите през последните седмици бъдещето пред финансовия сектор е

...
Въпреки турбуленциите през последните седмици бъдещето пред финансовия сектор е
Коментари Харесай

Fintech and Insurtech Summit 2023: Защо спорът финтех или банки е абсолютно безсмислен

Въпреки турбуленциите през последните седмици бъдещето пред финансовия бранш е ярко и в него обичайните банки и финтех фирмите все по-често ще си сътрудничат, с цел да дават по-добри услуги и по-добро прекарване на потребителите. Около това мнение се сплотиха участниците в панела, отдаден на идната епоха в банкирането и квазибанковите услуги, в границите на годишната конференция, проведена от " Капитал " в партньорство с компанията за цифрова промяна F27.Технологиите трансформират метода на даване на финансови услуги, само че не и същността им, в чиято основа остава доверието на потребителите. В този смисъл дигитализацията е средство за видоизменение на бранша, само че играчите в него не трябва да губят фокуса си върху клиентите. Те от своя страна от ден на ден ще чакат от доставчиците на финансови услуги персонализирани решения и по-лесни и налични процеси, без това да е за сметка на сигурността.

Въпреки турбуленциите през последните седмици бъдещето пред финансовия бранш е ярко и в него обичайните банки и финтех фирмите все по-често ще си сътрудничат, с цел да дават по-добри услуги и по-добро прекарване на потребителите. Около това мнение се сплотиха участниците в панела, отдаден на идната епоха в банкирането и квазибанковите услуги, в границите на годишната конференция, проведена от " Капитал " в партньорство с компанията за цифрова промяна F27.

Технологиите трансформират метода на даване на финансови услуги, само че не и същността им, в чиято основа остава доверието на потребителите. В този смисъл дигитализацията е средство за видоизменение на бранша, само че играчите в него не трябва да губят фокуса си върху клиентите. Те от своя страна от ден на ден ще чакат от доставчиците на финансови услуги персонализирани решения и по-лесни и налични процеси, без това да е за сметка на сигурността.

Доверието е основно " Причината за съществуването на финансовите услуги в последните 500 години не се е трансформирала и няма да се промени и най-малко в идващите 50 - банките купуват и продават доверие. Имаме софтуерна промяна на промишлеността, само че същността не се е трансформирала ", означи банкерът Левон Хампарцумян, дълготраен управител на Уникредит Булбанк, а понастоящем ръководител на Българския конгрес на бизнес водачите. Според него ролята на финтех фирмите в тази среда е като по-динамични и гъвкави да провокират системата и огромните банкови институции също да предложат услуги, които са " сходни, конкурентни и налични ".
Реклама
Управителят на профилираната в потребителско кредитиране банка " БНП Париба персонални финанси " Жозе Салойо също разяснява, че всъщност работата на банкерите не се е трансформирала и основното остава обслужването на клиентите. Развитието на технологиите обаче в последна сметка води до една по-мащабна финансова екосистема, в която обичайните играчи би трябвало да си партнират с новите и да употребяват опциите, които дигитализацията им дава, с цел да вършат неща, които до момента не са, и да основават по-добро прекарване за потребителите. " Клиентите чакат персонализация - и точно там можем да използваме технологиите ", означи той.

Изпълнителният шеф на TBI Питър Барон се съгласи с тезата, че секторът минава през " тектонично изместване " в метода, по който реализира активността си. " Промяната е неизбежна и всеки в бранша го осъзнава. Технологиите са тук и имат все по-голямо значение в всекидневието ни, в това число и в уменията, които би трябвало да имаме, с цел да предоставяме услуги - тъй като хората изискват и чакат във все по-голяма степен лесни и интуитивни решения ", разяснява той. Конкуренти или сътрудници " Спорът финтехът или банките е безусловно неправилен ", посочи създателят и шеф на IT компанията " Ай Би Ес България " Горан Ангелов. Той подсети, че банковият бизнес е извънредно сложен, до момента в който навлизащите в бранша финтех компании нормално се концентрират там, където могат да предложат артикул или услуга с принадена стойност и да вземат част от бизнеса на банките. Най-често това са транзакциите, които фактически са значима част от активността на обичайните играчи в системата, само че надалеч не единствената. Що се отнася до въпроса към кои технологии да насочат вниманието си участниците в екосистемата, Ангелов посочи, че всяка една технология е инструмент, а набиращият известност в последно време изкуствен интелект не е магическо решение за която и да е промишленост. " Изкуственият разсъдък е форма на автоматизация. Дали банките или финтеците би трябвало да го развиват? Всичко, обвързвано с автоматизацията и потребителско прекарване, те би трябвало да го развиват, другояче губят това, което ги държи живи - клиента ", акцентира той.

" На пазара има голям брой страхотни съперници, само че това, върху което се фокусираме, е да вършим най-хубавото за клиента ", описа от своя страна зам. изпълнителният шеф и член на борда на Revolut Bank Андриус Бицейка. Това по думите му би трябвало да е най-важното и за всеки различен участник в екосистемата - " не можете да загубите, в случай че се фокусирате върху клиента ". Ресурсите на пазара са лимитирани и играчите, които занапред навлизат, ще би трябвало да търсят благоприятни условия за партньорство с тези, които към този момент работят по един или различен метод в тази сфера, уточни още той. В този смисъл съгласно него, от една страна, може да се приказва за известно привършване на опциите нови кандидати да влизат на пазара и независимо да превземат част от него. От друга страна обаче, развиването на новите технологии занапред ще основава благоприятни условия за решение и на нови провокации, изключително в сегменти, които досега не са били обект на такава конкуренция сред обичайните и новите играчи. " В застраховането да вземем за пример по този начин и към момента не сме видели истински подривни (disruptive) модели ", даде образец Бицейка.

" Вярваме, че конкуренцията не е в цената ", показа от своя страна създателят и мажоритарен притежател на " Еконт експрес " Николай Събев. Компанията, през която през 2021 година са минали наложени платежи за общо 1.7 милиарда лева, има с изключение на логистичната си платформа още две - комерсиална и такава за финансови услуги, като възнамерява през 2023 година да сплоти активността им в една обща, което за потребителите ще значи " купи, заплати, достави, с един бутон ". " Вярваме, че би трябвало да дадем прекарване на клиента - би трябвало да сме доста кооперативни, да мислим мрежово и да сме подготвени да се кооперираме с всички останали системи ", уточни Събев. Според него огромните играчи на финансовия пазар, каквито са банките, ще продължат да влагат в стартъпи и инкубатори, с цел да употребяват техния възторг и сила. " Пазарът на потребителите е пазар на тези, които владеят меките умения. Финтех фирмите съумяват доста добре да покажат тези умения. Умните банки би трябвало да се възползват от това ", означи той.
Реклама Свързани публикации Интервю | Андриус Бицейка, Revolut: В нашия Топ 10 градове по консуматори София е на осмо място 27 март 2023, 12:21 Момчил Еленков: Фокусът на финтех фирмите към този момент се измества към монетизацията 18 март 2023, 10:33 SVB: Краят на една стартъп легенда 17 март 2023, 06:52 Финтех пазарът ще доближи 700 милиарда $ през 2030 година 13 март 2023, 09:20 Как директното вложение в стартъпи стана налично за всички 17 февруари 2023, 06:58
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР