Въпреки, че президентът Румен Радев и голяма част от политиците

...
Въпреки, че президентът Румен Радев и голяма част от политиците
Коментари Харесай

България е добре, въпреки предричания хаос, с който бяха плашени избирателите

Въпреки, че президентът Румен Радев и огромна част от политиците у нас, изключително след встъпването в служба на служебното държавно управление, не спираха да приказват за тежки рецесии, да рисуват мрачна картина за стопанската система и да плашат жителите се оказа, че България в действителност се оправя сносно с провокациите. 

Тази година година брутният вътрешен артикул на страната ще нарасне с над 4%, а следващата година – с 3%, предвижда Международният валутен фонд в отчета си „ „ Световните стопански вероятности “, основан на оценките на Евростат. Освен това отчетът регистрира растеж на стопанската система от 3,9 на 100 тази година и закъснение на растежа до 3% следващата година. Инфлацията тази година ще бъде 12,4 %, само че през 2023-та ще се забави до 5,2 на 100. Безработицата ще остане ниска, считат още от МВФ.

Въпреки относително положителните индикатори на България, от разбора излиза наяве, че в международен мащаб евентуално 2023 година ще е по-трудна за световната стопанска система и значително страни ще изпаднат в криза.

„ Буреносни облаци се събират, политиците би трябвало да удържат обстановката със мощна ръка “, написа при започване на отчета за световните вероятности, чието показване стартира във Вашингтон в границите на есенните годишни срещи на фонда със Световната банка. Три са главните фактори за влошаващата се икономическа картина – съветската инвазия в Украйна, която е причина за високите цени на силата в Европа и повишаването на храните; високата инфлация и натискът върху стандарта на живот и резултатите от политиката на „ нулев Covid “, водена от Китай.

„ Най-лошото следва. Дори и трите най-големи стопански системи – Съединените щати, еврозоната и Китай да останат в застой, за доста хора чувството ще е за криза “, акцентират от фонда.

Инфлацията в световен мащаб ще доближи пика си в края на годината, само че ще остане доста висока по-дълго от предстоящото. Тя ще стартира да спада до 4,1 на 100 чак през 2024-та, сочат последните оценки на фонда.

Високите потребителски цени принудиха централните банки да стартират стягане на паричната политика, само че това ускори $. Заедно с покачването на лихвите това може да сложи редица страни пред тестване за погасяването на дълговите си отговорности, предизвестяват от фонда.

За следващ път от Вашингтон се чуват и апели за по-активна политика в областта на битката с климатичните промени.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР