СподелиОт 20 май 2024 г. Българската народна банка пуска в

...
СподелиОт 20 май 2024 г. Българската народна банка пуска в
Коментари Харесай

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“

Сподели
От 20 май 2024 година Българската национална банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тематика „ 100 години лека атлетика в България “.

Цената на монетата при стартиране в обращение е 150 (сто и петдесет) лв.. Монетата ще се продава в Българската национална банка – на две каси в София, пл. „ Княз Александър I “ № 1 и четири каси в Касов център на Българска народна банка в София, ул. „ Михаил Тенев “ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската национална банка единствено по 1 монета, без значение дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е належащо представянето на нотариално заверено категорично пълномощие за закупуването на съответната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на Българска народна банка, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничаване важи и за противоположния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 20 май 2024 година новата монета ще бъде предоставена от Българска народна банка на „ Инвестбанк “ АД, „ Първа капиталова банка “ АД, „ Тексим Банк “ АД, „ Токуда Банк “ АД и „ Централна кооперативна банка “ АД за продажба в техните офиси и клонове.

Посочените банки ще продават монетата в офиси и клонове от.
През 2024 година проведената атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен празник
Точно преди век към Българската национална спортна федерация се основава Комитет по лека атлетика. На първото публично съревнование, наречено „ Атлетически олимпийски игри “, извършено на хиподрума в София през май 1924 година, са сложени първите национални върхове и са определени българските спортисти – участници в Олимпийските игри в Париж: Кирил Петрунов (400 м безпрепятствено тичане, скок дължина и троен скок), Любомир Карастоянов (400 м), Васил Венков (10 000 м) и Александър Цветанов (10 000 м).

Първият формален народен шампионат е извършен в София през 1926 година През идващите десетилетия Царицата на спортовете притегля от ден на ден почитатели у нас, а интернационалните участия се увенчават с трофеи и медали. Първите оценки от олимпийски игри (Мюнхен 1972 г.) завоюват атлетките Йорданка Благоева (сребро, скок височина), Диана Йоргова (сребро, скок дължина), Василка Стоева (бронз, хвърляне на диск) и Иванка Христова (бронз, подтикване на гюле), която печели и първата олимпийска купа за България на игрите в Монреал през 1976 година

До началото на 2024 година българските спортисти печелят 19 медала от олимпийски игри, 16 от международни шампионати навън и 22 – в зала, 40 от европейски шампионати и 95 от европейски шампионати в зала при мъжете и дамите, слагат десетки международни върхове. Сред тези оценки са още четири олимпийски трофеи – на Христо Марков (троен скок – Сеул 1988 г.), Йорданка Донкова (100 м с трудности – Сеул 1988 г.), Стефка Костадинова (скок височина – Атланта 1996 г.), наред с нейния към момента неподобрен международен връх от Рим 1987 година, и на Тереза Маринова (троен скок – Сидни 2000 г.).

В 100-годишната история на българската атлетика България е хазаин на световнoто състезание за юноши и девойки в Пловдив през 1990 година и на полумаратона в Каварна през 2012 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР