Въпреки че граничи с Китай, засега Виетнам чрез комбинация от

...
Въпреки че граничи с Китай, засега Виетнам чрез комбинация от
Коментари Харесай

Виетнамското чудо „пролетна обща офанзива 2020“ спря COVID-19 по уникален начин ВИДЕО

Въпреки че граничи с Китай, към този момент Виетнам посредством композиция от ранни решителни дейности, необятно тестване, строга карантинна и обществено единение избегна големите вреди, които понасят Европа и Съединените щати. Със единствено стотици инфектирани с ковид реакцията на Виетнам на рецесията му завоюва похвали от Световната здравна организация (СЗО).

Официалната статистика демонстрира, че понастоящем над 75 хиляди души са под карантина или в изолираност, осведоми ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Досега в страната са осъществени повече от 211 хиляди теста, от които единствено 260 са позитивни. До момента няма смъртен случай, обвързван с вируса, а равнището на болестта остава доста по-ниско от това в Южна Корея, Сингапур и дори Тайван – страни, толкоз възхвалявани от международните медии за ефикасния им отговор на пандемията.



Кидонг Парк, представител на СЗО във Виетнам, е убеден, че решителен е бил ранният отговор в страната на рецесията.

„ Виетнам реагира на епидемията рано и интензивно. Неговото първо изследване за оценка на риска бе осъществено през януари, скоро откакто започнаха да идват известията от Китай “, споделя Парк.

По думите му в страната бързо е била формирана Национална комисия за предварителна защита и надзор на Covid-19 под надзора на вицепремиер, която „ неотложно “ е приложила народен проект за реакция.



Въпреки дребния брой доказани случаи от 1 април Виетнам е в общонационална карантина – доста по-бърза и по-решителна реакция от тази на Англия или Италия, където случаите станаха доста хиляди, преди да бъде спрян публичният живот. На други места държавните управления постановиха карантини, с цел да се оправят със съществуващите епидемии. Виетнам го направи, с цел да осуети предотвратима национална рецесия.

Голяма част от триумфа на Виетнам може би се дължи на единството на обществото.



Министър-председателят Нгуен Суан Фук разказа наскоро напъните за въздържане на вируса като „ пролетна обща атака 2020 “ – съзнателно увещание за основната атака „ Тет “, подхваната през 1968 година от Виетконг по време на Виетнамската война.

Не единствено той направи паралели с войната. Нгуен Ван Транг, икономист от Ханой, споделя, че неговите родители от войната не са виждали толкоз огромна отдаденост, дисциплинираност и взаимност.

Виетнамските учебни заведения са затворени от януари, а всеобщото слагане на хора под карантина стартира на 16 март. Оттогава десетките хиляди хора, влезнали в страната от мощно наранени страни, бяха поставяни под наложителна карантина в големи лагери от боен вид.

Към 25 март бяха прекъснати и интернационалните полети. Още не се планува намаляване на тези ограничавания.

Огромен брой вътрешни полети, влакове и рейсове бяха спрени и всеки, който напуща Ханой – епицентъра на болестта във Виетнам – е поставян под карантина при идването си в съвсем всички провинции.

Виетнам бе първата страна с изключение на Китай, удостоверила през 2003 година случай със САРС (тежък изострен респираторен синдром), и бе първата страна, за която СЗО разгласи, че е спряла епидемията. Сега Виетнам е задействал процедура за следене на контактните лица, потвърдила се като основна в битката с вируса.



„ Първото равнище е изолираност и болнично лекуване на хора с доказан вирус или хора със признаци, за които се допуска, че имат вируса “, споделя Парк.

Всички които са били в контакт с доказан случай, са наложително карантинирани, прибавя той.

Тази мярка се простира и върху техните контакти, от които също се изисква самоизолация. При последното равнище общностите, улиците или постройките, където са били доказани случаи, също биват поставяни под карантина, споделя той.

Понякога виетнамската реакция на рецесията е сурова. Официални табели в град Хошимин предизвестяват, че който не носи маска и се откри, че е заразил друго лице с рисковата болест, може да бъде наказан на до 12 години затвор. На 10 март един виетнамец получи присъда от девет месеца затвор поради нападателен отвод да носи маска.

Въпреки че тези прецизни ограничения към този момент дават релативно сполучлив резултат, следва да забележим дали Виетнам или други страни с сходни ограничения ще съумеят да лимитират в дълготраен проект разпространението на вируса.

„ Не можем да вършим прогнози, само че можем да кажем, че развиването на пандемията ще се дефинира от дейностите, които страните, в това число Виетнам, подхващат в този момент “, споделя Парк.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР