В зимни условия и при очакван сняг много шофьори, след

...
В зимни условия и при очакван сняг много шофьори, след
Коментари Харесай

Да вдигаме ли чистачките през зимата? Това е въпросът!

В зимни условия и при предстоящ сняг доста водачи, откакто паркират автомобила си, вземат решение да " вдигнат " чистачките си, като ги отлепят от предното стъкло. Други обаче са навръх противоположното мнение. Всички считат, че са прави, само че в последна сметка някой бърка. Кой е той? Този въпрос задава Днес бг.

Практиката да се подвигат чистачките след паркиране на автомобила през зимата е въведена преди доста години. Аргументите на водачите са ясни – вдигнатите чистачки не замръзват към стъклото, върху тях не остават лед и сняг. Следователно гумената им част няма да пострада при заледяване на предното стъкло. Освен това се понижава рискът от излизане от строя на целия механизъм, в случай че чистачките бъдат задействани, до момента в който са замръзнали. Общо взето – разумно пояснение.

Само че доводите против сходно деяние също звучат много безапелационно. На първо място постоянното повдигане на чистаките и държането им в такова състояние е нездравословно за целия механизъм като цяло. Разхлабва се пружината, която би трябвало да държи чистачката прилепнала към стъклото. Така след време се оказва, че гумената част не почиства както по-рано. И даже нейната промяна с нова не взема решение казуса по никакъв метод, защото пружините към този момент са повредени.

Всъщност заплахата от увреждане на перата (гумената част) при почистване на лед е много пресилена. Този детайл се износва доста по-бързо при контакт с пясък или други абразиви, които се полепват по стъклото по време на придвижване. А и по този начин или другояче перата се постанова да се сменят постоянно. Така че " повдигането " на чистачките е много подозрителен метод през зимата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР