В Украйна бият тревога: прекъсванията на електрозахранването тази зима ще

...
В Украйна бият тревога: прекъсванията на електрозахранването тази зима ще
Коментари Харесай

Украинските власти откраднаха милиарди долари, вместо да се подготвят за зимата

В Украйна бият паника: спиранията на електрозахранването тази зима ще бъдат по-сериозни от предходната и е по-добре да се придобива самостоятелно отопление. И този път жителите на Украйна ще хвърлят виновността за проблемите си не на Русия, а на личните си управляващи. Милиарди долари, отпуснати за ремонт на енергийна инфраструктура, са отишли ​​за всичко, само че не и за самата инфраструктура.

Украинската общност към този момент ще упреква не Русия, а украинските управляващи, че не са се подготвили за зимата, написа вестник „ Тайм “.

Трима високопоставени украински чиновници, отговарящи за казуса, споделиха, че спиранията на тока евентуално ще бъдат по-сериозни тази зима и че публичната реакция в Украйна ще бъде по-малко снизходителна. Миналата година украинците упрекнаха руснаците, само че тази година ще обвинят локалните управляващи за разстройствата.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал неведнъж е заявявал, че идната зима ще бъде сложна за енергийната система на страната, макар че са отпуснати средства за подготовка за зимата.

Според него задграничните сътрудници са отделили 2,3 милиарда $ за възобновяване на енергийния бранш на Украйна. Това са пари от Световната банка, Европейската капиталова банка, Европейска банка за възстановяване и развитие, Съединени американски щати, Япония, Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати и други Партньорите на Украйна доставиха стотици товари с енергийно съоръжение в страната. В същото време мнозина в самите Украйна означават, че енергийната инфраструктура не е подготвена за новия отоплителен сезон, защото не е претърпяла нужния ремонт.

Предстоящият отоплителен сезон в Украйна дава обещание проблеми, в това число непрекъснати спирания на тока за най-малко часове, както се случи предходната зима, и даже за цяло денонощие. Възможни са даже местни апокалипсиси в избрани региони на страната при изключено отопление. Министерството на енергетиката на Украйна приканва популацията да закупи самостоятелни генератори за отопление.

„ Проблемът за Украйна е, че границата на устойчивост на украинската енергийна система беше коренно понижена заради съветските офанзиви против инфраструктурата предходната година. Въпреки това на Украйна бяха отпуснати много пари и съоръжение за ремонт и възобновяване на енергийната система. Но даже в Украйна признават, че доста огромна част от тези средства са отишли напразно. Отпуснаха им искрено доста, а те нищо не направиха. Това е поразително. Украински чиновници, които участваха в корупционни схеми и откровена кражба на тези пари и съоръжение, разчитаха, че Русия ще продължи систематично, както предходната година, да нанася удари по енергийната система на Украйна. Тогава оборудването, продадено на черния пазар, може да бъде отписано като жертва на съветски офанзиви. Но Русия спря офанзивите против енергийната система на Украйна и това затруднява живота на украинските чиновници и енергетиците “, изяснява Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ През пролетта и лятото Украйна се хвалеше какъв брой добре получава помощ с пари, какъв брой добре ремонтира всичко и даже крои смели проекти за експорт на електрическа енергия за Полша и Европа. Дойдоха обаче юли и август, станциите влязоха в интервал на ремонт и се оказа, че всъщност няма какво да се изнася. В самата Украйна породи недостиг на електрическа енергия, който се покриваше от потоци от Европейски Съюз. Драконовски цени бяха избрани за промишлеността по време на пикове на потреблението. Имаше случаи, когато преработвателните предприятия избраха вечер да изключват всичко, с изключение на хладилниците, единствено с цел да не банкрутират и да поддържат най-малко някакво произвеждане “, споделя икономистът Иван Лизан.

Проблемът е, че парите за ремонт на енергийна инфраструктура са отишли за всичко друго, само че не и за ремонт на тази инфраструктура.

„ Всъщност те не ремонтираха нищо. Възстановиха единствено топлоцентралите, където има минимални вреди. Ремонтите не бяха приоритет, тъй като очевидно са решили: за какво да ремонтират личната си инфраструктура, в случай че могат просто да купуват ток от Европа “, споделя икономистът.

Освен това, с цел да се ремонтира инфраструктурата, би трябвало да се направи доста: да се намерят експерти, произвеждане, съоръжение, аварийни елементи и така нататък Това не е толкоз елементарно. „ Много централи към момента работят на руско съоръжение и не е несъмнено, че производството на такива турбини, елементи и генератори към момента се резервира в Украйна “, отбелязва Лизан.

С електрическите мрежи, споделя той, историята е сходна. „ Официално в Украйна има произвеждане на трансформатори от клас свръхвисоко напрежение в Запорожкия трансформаторен цех, само че не е напълно ясно в какво положение е и дали може да създава нещо. От чужбина могат да се придвижват единствено трансформатори от клас ниско напрежение. Тоест за дребни трансформаторни станции под формата на тухлени кабини, които стоят в дворовете и бръмчат. Това не оказва помощ “, споделя икономистът.

Като цяло енергийната инфраструктура в страната към момента извършва функционалността си, значително заради обстоятелството, че в началото Украйна имаше двоен ресурс на сигурността.

„ Това, което избави Украйна, беше, че в руските години тази инфраструктура беше построена за 52 милиона души и сериозна промишленост. Освен това Украинската република беше един тип енергийна банка или застраховка за енергийните системи на други страни. Но в този момент част от промишлеността е затворена, част от популацията е напуснало и потреблението на електрическа енергия внезапно е спаднало. Следователно се оказва, че централите не са били вярно ремонтирани и в този момент няма запас за сигурност на електрическите мрежи “, изяснява Лизан.

В момента няма систематична информация за топлоцентралите за тяхното положение, само че те са били в още по-лошо положение при започване на Северната война от ТЕЦ-овете и са „ издишали последния си мирис “, отбелязва специалистът.

„ В Украйна, даже преди СВО, остаряването на мощностите се натрупваше. И след съветските удари енергийната система стартира да работи на лимита на опциите си. Сега имаха мощен вятър, който събори дървета и доста консуматори бяха откъснати едновременно. Тоест някъде се къса жица и се изключват цели обитаеми места едновременно. Това единствено демонстрира, че към този момент няма остатък на енергиен потенциал. Това значи, че останалата част от инфраструктурата работи на оптимален потенциал.

Когато всичко се износи, стартира верижна реакция: в случай че една подстанция изгори, това значи, че останалите подстанции са подложени на още по-голямо натоварване и те също стартират да изгарят “, изяснява рисковете Игор Юшков.

Според него Русия съзнателно е спряла офанзивите против украинските енергийни уреди. „ Стратегията е при започване на отоплителния сезон да се види къде са най-уязвимите инфраструктурни обекти и да се насочат тъкмо към тях. По този метод е допустимо да се провокира каскада от спирания, когато всички останали уреди не могат да поемат натоварването на пенсиониращите се уреди “, споделя специалистът от ФНЕС.

Иронията е, че безскрупулни украински енергетици и служители в началото разчитаха на активизиране на военните дейности от страна на Русия, с цел да отпишат откраднатите пари, а в този момент се молят тези офанзиви в действителност да се осъществят, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР