В сряда световните акции достигнаха най-високите си стойности от повече

...
В сряда световните акции достигнаха най-високите си стойности от повече
Коментари Харесай

Акциите достинаха едногодишен върх, доларът тръгна надолу

В сряда международните акции доближиха най-високите си стойности от повече от година насам, подкрепени от относително високите облаги и отстъплението на $, макар че проблемите на районните банки в Съединени американски щати и скептицизмът във връзка с напъните на Китай да поддържа своите пазари доведоха до внимателна търговия.    Облигациите си отдъхнаха след нападателните разпродажби, които продължиха и при започване на тази седмица, след мнения на представители на Федералния запас, които не трансформираха изключително упованията за вероятностите пред паричната политика.    В сряда показателят MSCI All-World се увеличи с 0,1% и доближи най-високата си стойност от средата на януари 2023 година, воден частично от ралито на китайските “сини чипове ” - показателят на най-големите компании, които единствено през последните два дни скочили с съвсем 5%.    През последните дни китайските регулаторни органи оповестиха спомагателни ограничавания върху късите продажби, а държавните вложители обявиха, че уголемяват проектите си за закупуване на акции.   

Bloomberg News също по този начин заяви, че президентът Си Дзинпин ще разиска обстановката на фондовия пазар с финансовите регулатори. 
" Пазарите демонстрираха, че бариерата им да се трансфорат в по-големи оптимисти към стопанската система е висока ", споделя Галвин Чиа, пълководец за разрастващите се пазари в NatWest, пред Reuters. " Съществува и забележителна неустановеност към това какъв е дълготрайният метод на държавното управление към тях ".    В Европа акциите останаха без смяна, защото покачването на цените на скъпите бумаги на компании от потребителския бранш като LVMH беше обезщетено от спада на акциите на фармацевтичните компании.    Фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq се намалиха с 0,1%. Сред фирмите, които регистрират доходи в сряда, са Uber, Walt Disney и PayPal.    Банковият бранш продължи да буди безпокойствие, откакто Moody's намали рейтинга на New York Community Bancorp до " junk ", базирайки се на напън върху финансирането и ликвидността ѝ. Акциите на банката изгубиха 22% във вторник, с цел да доближат спад с 60%, откогато предходната седмица кредиторът регистрира изненадващи загуби.   

Темата по кое време Фед ще стартира с намаляването на лихвените проценти не получи изясненост, откакто ръководителите Лорета Местер и Нийл Кашкари приветстваха напредъка във връзка с инфлацията, само че алармираха, че има още работа за извършване, преди политиката да бъде облекчена. 
Президентът на Фед Филаделфия Патрик Харкър е по-оптимистично надъхан по отношение на постигането на меко икономическо приземяване, като отбелязва, че е реализиран " действителен прогрес " във връзка с инфлацията.    " Събитията от последните няколко дни демонстрираха по какъв начин пазарите се пробват да одобряват обстоятелството, че намаляването на лихвите може да се наложи да изчака до доста по-късно през годината, и какво значи всяко закъснение за цените на активите и оценките ", подчертава основният пазарен пълководец на CMC Markets Майкъл Хюсън. " Макар че откровеността на Пауъл, който изключи опцията за понижаване на лихвите през март, изненада пазарите, тази седмица също по този начин предлага опция да се види дали и други членове на централната банка споделят неговата настройка ”.    В изявление през уикенда ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи, че централната банка може да бъде " внимателна " във връзка с времето за понижаване на лихвите. Вероятността това да се случи още през май в този момент възлиза на едвам 39%, до момента в който единствено преди седмица сходно решение се смяташе за факт. Фючърсите допускат към 122 базисни точки на облекчение за цялата 2024 година, което е спад по отношение на прогнозата за 145 през предходната седмица.   

Американските държавни скъпи бумаги възвърнаха известна непоклатимост, оставяйки доходността на 10-годишните облигации постоянна на ниво 4,094% по отношение на достигнатия в понеделник връх от 4,177%. 
Спадът на доходността лиши известна част от силата на щатския $, който отслабна до 147,85 йени и се отдалечи от неотдавнашния 10-седмичен връх от 148,90. Еврото се увеличи с 0,1% до 1,0767 за $, а златото се стабилизира към 2 035 $ за тройунция, откакто при започване на седмицата спадна до 2 013,70.    Цените на петрола откриха поддръжка в оценката на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, съгласно която добивът в страната ще нарасне със 170 000 барела дневно през 2024 година, вместо с 290 000, каквито бяха предходните упования.    Сортът “Брент ” се намали с 0,1% до 78,52 $ за барел, както и американският недопечен нефт, който доближи равнища от 73,27 $. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР