Все по-вероятно е глобалните температури драматично да надминат границата от

...
Все по-вероятно е глобалните температури драматично да надминат границата от
Коментари Харесай

Ако светът е с 3°C по-топъл: Рио и Хага остават под вода, човечеството ще гладува

Все по-вероятно е световните температури трагично да надминат границата от 1,5 градуса по Целзий стопляне. Повечето учени са безапелационни, че вървим по-скоро към два пъти тази стойност. Проучване на „ Гардиън “ измежду водещи експерти по климатичните промени откри, че множеството са извънредно скептично настроени, че ще успеем да понижим стоплянето на атмосферата.

Едва 6% от тях считат, че човечеството ще спре до 1,5 градуса покачване на температурите в международен мащаб. И пътят за това няма да е елементарен – трябват извънредно бързи, радикални ограничения, които да съумеят да понижат нездравословните излъчвания в атмосферата ни.

Ето какво би се случило на планетата ни, в случай че световната температура продължи да се покачва.

 Глад, естествени бедствия и миграция: Светът ще се затопли още повече, считат учени Светът 2 мин. Глад, естествени бедствия и миграция: Светът ще се затопли още повече, считат учени  Суша изпразни язовир, с цел да разкрие древен град (СНИМКИ) Светът 3 мин. Суша изпразни язовир, с цел да разкрие древен град (СНИМКИ)  Отбелязваме Деня на Земята: Пластмасата – нездравословна за здравето ни и за планетата Светът 5 мин. Отбелязваме Деня на Земята: Пластмасата – нездравословна за здравето ни и за планетата  Историческо решение на Европейски съд по правата на човека: Опазването на околната среда е човешко право Светът 2 мин. Историческо решение на Европейски съд по правата на човека: Опазването на околната среда е човешко право  Глад, естествени бедствия и миграция: Светът ще се затопли още повече, считат учени Светът 2 мин. Глад, естествени бедствия и миграция: Светът ще се затопли още повече, считат учени  Суша изпразни язовир, с цел да разкрие древен град (СНИМКИ) Светът 3 мин. Суша изпразни язовир, с цел да разкрие древен град (СНИМКИ)  Отбелязваме Деня на Земята: Пластмасата – нездравословна за здравето ни и за планетата Светът 5 мин. Отбелязваме Деня на Земята: Пластмасата – нездравословна за здравето ни и за планетата  Историческо решение на Европейски съд по правата на човека: Опазването на околната среда е човешко право Светът 2 мин. Историческо решение на Европейски съд по правата на човека: Опазването на околната среда е човешко право

1,5 градуса Целзий – сериозната точка

При постигане на сходно стопляне горещите талази, трагичните стихии, наводнения ще се усилят. Тропическите корали ще изчезнат. Ще стартира бързо размразяване на ледовете на планетата ни, което ще докара до повишение на равнищата на Световния океан.

Снимка: iStock

2 градуса Целзий

Бруталните горещи талази, които удариха Тихоокеанския северозапад през 2021 година ще бъдат 100-200 пъти по-вероятни всяка година. Възможността за тежки наводнения по целия свят се усилва два пъти с покачване на температурите до тази точка.

2,7 градуса Целзий

Два милиарда души ще бъдат изместени отвън „ климатичната ниша “ на човечеството – това са идеалните климатични условия за развиване на цивилизацията ни през последните 10 000 години. Много хора ще останат без дом, храна и вода, ще бъдат принудени да емигрират. Много други ще умрат.

Снимка: iStock

3 градуса Целзий

Градове като Шанхай, Рио де Жанейро, Маями и Хага ще изчезнат от планетата ни. Те ще се озоват под морското ниво. 12% от световното население ще бъде наранено от повишението на равнището на Световния океан. Това ще докара и до по-драматични урагани.

Едва 3% от водата на планетата ни става за пиянство. Тя се употребява също за поливане на насаждения, развъждане на животни и доста други. Повишението на температурите ще докара до липса на вода, което неизбежно ще повлияе земеделието.

Урбанизацията ще се усили още повече поради неналичието на естествени запаси и земя, годна за обработка. Това ще докара до още по-голямо стопляне на атмосферата.

Климатичният потрес, който ще изживее планетата ни, ще докара до лавинообразен скок на цените на храните, неналичието на вода, прекратени вериги за доставяне. Милиони хора ще станат бежанци в търсене на базови условия за живот.

Снимка: iStock

Региони, които сега са изложени на рискови жеги, ще станат на процедура необитаеми. Горещите талази са извънредно тежки за човешкото тяло, водят и до гибел.

Всички тези промени ще доведат до световна икономическа рецесия. Парите, които ще са нужни за посрещане на множеството бедствия по света, няма да бъдат задоволително. Хората ще доближат до миг, в който цели градове няма да имат средства за възобновяване след порои, пожари и горещи талази.

Най-страдащи от всички ще бъдат разрастващите се страни. Там пагубен апетит, жилищна рецесия, висока смъртност и липса на финансови запаси ще влошат още ситуацията.

Това бъдеще не е надалеч – децата, които се раждат през днешния ден, имат седем пъти по-голям риск да преживеят пагубни климатични събития спрямо бабите и дядовците си.

„ Глобалното стопляне не става рисково внезапно когато доближи до 1,5 градуса по Целзий. То към този момент е “, сподели проф. Питър Кокс от университета в Екзитър.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР