В социологическите проучвания стойностите на подкрепата за президента Доналд Тръмп

...
В социологическите проучвания стойностите на подкрепата за президента Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Спадът в подкрепата за Тръмп е рекордно бърз, но не и необратим

В социологическите изследвания стойностите на поддръжката за президента Доналд Тръмп не са положителни и не стопират да се утежняват.

Президентският мандат стартира на нестабилна почва - в деня на встъпването му в служба единствено към 45 % от американците одобряваха работата му. Оттогава стойностите вървят стремглаво надолу. Миналата седмица изследване на " Галъп " сподели, че президентският рейтинг на утвърждение е понижен до най-ниското ниво - 34 %.

В други проучвания на публичните настройки данните не са чак толкоз неприятни, само че в последна сметка всички демонстрират една и съща взаимозависимост - нещата вървят надолу. Никой президент при започване на мандата не е падал толкоз ниско в оценката на обществото в историята на модерната социология.

Това не са единствените стряскащи цифри, с които Тръмп трябваше да се сблъска. (Макар да твърди, че не обръща внимание на социологическите изследвания, той постоянно влиза в несъгласие с това, като показва недоволства от съответни проучвания.) Неодобрението към президента доближи над 50 % по-бързо, в сравнение с към който и да е негов предходник.

Той направи по този начин, че съвсем собственоръчно си сътвори извънредно пламенна съпротива: съгласно едно от изследванията съвсем два пъти повече гласоподаватели изрично не утвърждават работата му, в сравнение с тези на противоположното мнение.

Промяната при умерените гласоподаватели

И въпреки Тръмп да твърди, че електоралната му поддръжка остава непробиваема, това се оказва мит. " Електоратът на Тръмп е доста по-голям и мощен от когато и да било ", написа по-рано този месец в " Туитър " американският президент. Но даже социологът на неговата акция Тони Фабрицио предходната седмица оповести данни, сочещи, че електоратът му се свива. Макар поддръжката за Тръмп измежду републиканците и гласоподавателите без партийни желания, клонящи към републиканците, да остава висока - 75 %, тя към този момент не е на регистрираните най-високи стойности, сподели Фабрицио. (Дори Тръмп не може да окачестви това като подправено изследване.)

Вярно е, че най-ревностните последователи на Тръмп към момента са му правилни. Но тези, които не са му толкоз предани - да ги назовем условно " умерени гласоподаватели на Тръмп " - последователно трансформират настройките си.

Сайтът 538 (fivethirtyeight.com) направи проучвания измежду хиляди гласоподаватели, дали своят вот за Тръмп и дефинира към 15 % от тях като " гласоподаватели на Тръмп, дали своят вот за него с принуда " - хора, отишли да гласоподават за него, само че декларирали, че не " са във екстаз " от метода, по който са дали своят вот. При тези неохотни гласоподаватели на Тръмп се вижда взаимозависимост, че са по-добре образовани от твърдото ядро последователи на американския президент. Често те са хора без партийни желания или даже демократи, само че не и предани републиканци.

Този месец единствено 63 % от тях са споделили, че утвърждават работата на Тръмп като президент. (Не бива да се не помни, че в последна сметка всички те са дали своят вот за него.) Запитани дали биха дали своят вот още веднъж за Тръмп, единствено 48 % дават отговор с " да ", а единствено 12 % с " изрично да ". Въз основа на това не могат да се вършат надеждни предвиждания какво би било държанието им през 2020 година, в случай че Тръмп се кандидатира за преизбиране, само че е много явен симптом за настройките.

Трудности поради основните предизборни обещания

В различен разбор Роналд Браунстайн от списание " Атлантик " преглежда в детайли данните от проучването на " Галъп " за Уисконсин - един от щатите, чиито гласове способстваха в решителна степен за успеха на Тръмп. Той прави заключението, че поддръжката за Тръмп измежду белите гласоподаватели с висше обучение е спаднала до към 40 %. По-смайващото е, че съгласно него поддръжката за американския президент измежду белите гласоподаватели без висше обучение - ядрото на електората му от работническата класа - се е свила от 61 до 51 %, почти същото ниво на поддръжка, давано от тях на Мит Ромни през 2012 година, когато загуби изборите. Спадът е изключително фрапантен измежду дамите, уточни Браунстайн.

Според социолози, които са правили подробни изявленията и са изследвали целеви групи от гласоподаватели, най-същественият фактор за тези процеси може да е отчаяние измежду доста хора, че Тръмп не е извършил едни от най-големите си обещания: основаване на нови работни места в производството, орязване на налозите за междинната класа и по-ниски разноски за опазване на здравето.

Това, че Конгресът не анулира, нито размени здравната промяна на Обама ( " Обамакеър " ), е сладкодумен образец в тази посока. Умерените гласоподаватели на Тръмп, в това число дамите, отдават на опазването на здравето първостепенно значение - не по този начин е при твърдото ядро гласоподаватели на Тръмп, за които по-важни са имиграцията и тероризмът. За това Тръмп с право може да е неудовлетворен, че Сенатът не одобри нов закон за опазването на здравето, в случай че републиканците имат болшинство там; този крах струваше на Тръмп поддръжката измежду гласоподаватели, които в последна сметка му помогнаха да завоюва.

Тръмп има потребност от републиканците

Спадът в поддръжката за американския президент в социологическите изследвания не е необратим. През първата година от ръководството си Бил Клинтън имаше сходни (ако не и по-сериозни) неуспехи, само че в последна сметка бе избран отново с лекост. " Най-важните въпроси са следните: Колко работни места се основават? Заплатите порастват ли? Ако тези две неща се случат, стойностите му ще се подобрят ", сподели социологът към Републиканската партия Дейвид Уинстън. " Необходима му е някаква огромна победа в Конгреса, като да вземем за пример данъчна промяна, с цел да покаже, че при неговото ръководство има прогрес. "

Възможно е. Но това прави контрапродуктивно решението на Тръмп да насочва нападки към водачите на партията му в Конгреса. Президент с рейтинг под 40 % и свиващ се електорат може да откри, че (лидерът на републиканците в Сената Мич) Макконъл и ръководителят на Камарата на представителите Пол Райън са му също толкоз нужни, колкото той на тях. Много от сенаторите от Републиканската партия към този момент стартират да се разграничават от президента, правейки си сметката, че няма да се нуждаят от помощта му, с цел да бъдат избрани отново.

В политиката е значимо събирането, а не изваждането, гласи остаряла максима от предизборните акции. Стойностите за Тръмп в социологическите изследвания демонстрират, че той не е научил този урок. Или най-малко не е научил по какъв начин да го ползва на процедура. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (547)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР