Тече процедура в напреднала фаза за продажбата на Първа инвестиционна

...
Тече процедура в напреднала фаза за продажбата на Първа инвестиционна
Коментари Харесай

Продават Първа инвестиционна банка

Тече процедура в напреднала фаза за продажбата на Първа капиталова банка (ПИБ). Възможно е определен покупател да има още през май, написа „ Капитал “.
Прочетете още
На финалната права действително има конкуренция сред двама искащи да придобият банката, чиито съществени акционери са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Това са " Уникредит Булбанк " и Пощенска банка, като и двете съгласно " Капитал " са " мощно стимулирани и очевидно са подготвени да платят оценка, надалеч надвишаваща борсовата ". Това се изяснява, от една страна, с това, че акциите на ПИБ се търгуват с огромен дисконт поради " скелетите в дрешника ѝ - огромни експозиции, в това число и към свързани лица с Минев и Мутафчиев ". А от друга, котировките са повлияни и от насъбраното през годините съмнение и репутационен риск към имената им.

От началото на май акциите на Първа капиталова банка (ПИБ) на Българската фондова борса скачат с съвсем 70%. Цената им докосна 4.80 лева - равнища, невиждани от 2018 година, преди да свие до 4.00-4.50 лева, където продължи да се търгува при относително огромни размери и с внезапни съмнения. А пазарната капитализация, която единствено преди седмици гравитираше към 350 млн. лева, се изкачи до към 650 млн. лева Официално няма никаква оповестена информация, която да изясни неочаквания взрив на инвеститорски интерес, а докладът за първото тримесечие не свети с нещо изключително - въпреки и да демонстрира 18.7 млн. лева облага, тя даже спада под тежестта на отписвания.

Основанието за сходен скок всекидневно може да е единствено едно - упования за договорка. От петата по активи банка в България не са съобщавали даже да се водят договаряния с евентуални купувачи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР